Shkurt.ch

Zviceranët konsumojnë rreth pesë tonelata kokainë në vit

Ajo përdoret me nofkën “Powder”, “Borë”, “Charlie” ose “Koks”, ndërsa mund të merret nëpër klube, me taksi ose tek fqinjët: Kokaina është bërë drogë e përditshmërisë. Një studim nga Universiteti i Lozanës, Spitalit Universitar të Lozanës dhe “Varësisa Zvicër” tani ka dëshmuar se tregu i kokainës në Zvicër, pas kanabisit është tregu më i madh për narkotikët: Vlerësohet se rreth 5 tonelata kokainë konsumohen për çdo vit në Zvicër.

“Kokaina konsumohet si nga menaxherët, po ashtu edhe nga amviset, mësuesit apo kuzhinierët, pra nga t aëgjitha shtresat shoqërore”, deklaron Frank Zobel, zëvendësdrejtor i “Varësia Zvicër”. Megjithatë, rreth 80 për qind e përdoruesve të kokainës janë konsumatorë të vegjël dhe marrin vetëm sasi të vogla. Pjesa e mbetur prej 20 për qind konsumojnë shumë më tepër, një mesatare prej një gjysmë gram në ditë “, thotë Zobel.

Grupi i konsumatorëve të shpeshtë mund të ndahet në dy grupe. Grupi i parë përfshin të varurit nga droga të cilët e blejnë kokainë në rrugë, me cilësi të dobët dhe sa herë që kanë para, shkruajnë mediat zvicerane, transmeton Albinfo.ch. Sipas Zobel blerja e rrugës është një llotari: “Testimet tona kanë shpalosur pjesërisht një nivel pastërtie nga 0 në rreth 70 për qind – një pjesë e saj nuk do të shkojë në hundë”.

Grupi i dytë përfshin përdoruesit e integruar të drogës, me familje dhe punë. “Atyre u takon edhe të ftohtit: Para një prezantimi të rëndësishëm në punë, në dalje me miqtë ose gjatë seksit”, thotë Zobel. “Është si doping për ta bërë atë nëpër jetën stresuese.” Këta njerëz kanë para dhe i përkasin klientelës më të mirë të tregtarëve.

Sipas udhëheqësve të studimit, Zobel ishte befasuar nga fragmentimin e tregut të kokainës në Zvicër: “Afrikanët veriorë dominojnë tregun që në fillim të vitit 2000, ka edhe amerikano latinë nga origjina e kokainës ose tranzit, ish trafikantët shqiptarë shqiptarët, por edhe europianët të cilët kanë zbuluar se si mund të bëhen para me të”. Kokaina po bëhet gjithnjë e më e famshme në të gjithë Europën, po ashtu edhe në Zvicër.

Megjithatë, shumica e konsumatorëve e fshehnin mënyrën se si kokaina gjeti rrugën për në Zvicër. “Kokaina është një nga drogat më të dëmshme që ekziston”, thotë Zobel.