Lajme

Zvicra do të zbatojë kufijtë e pasurisë sociale për refugjatët ukrainas

Në vitin 2021, Zvicra siguroi 8.8 miliardë CHF mirëqenie për 805,000 njerëz, afërsisht 9% të popullsisë

Në Zvicër, pagesat bazë të mirëqenies paguhen vetëm pasi një individ të ketë shpenzuar pothuajse gjithë pasurinë e tij për të mbështetur veten. Këto kërkesa vlejnë për të gjithë, por zakonisht janë të parëndësishme për shumicën e refugjatëve, të cilët mbërrijnë në Zvicër pa asgjë. Megjithatë, shumë që vijnë nga Ukraina, një vend me të ardhura të ulëta dhe të mesme, kanë pasuri që tejkalon kufirin, më së shumti të shfaqur në automjetet që lëvizin. Veçanërisht makinat, megjithëse nuk mund të supozohet se pronarët e këtyre makinave po marrin mirëqenie, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Deri më tani, rregullat standarde të pasurisë në lidhje me pagesat e mirëqenies nuk janë zbatuar për ukrainasit. Megjithatë, meqë lufta ka vazhduar dhe gjasat që ukrainasit të vendosen në Zvicër janë rritur, thirrjet që ata t’u nënshtrohen të njëjtave rregulla si vendasit janë rritur.

Shoqata Zvicerane e Mirëqenies Sociale i është përgjigjur këtyre thirrjeve me një rekomandim që rregullat standarde të zbatohen për refugjatët ukrainas. Kantonet që atëherë u kanë dërguar letra të interesuarve duke u kërkuar atyre të deklarojnë pasurinë e tyre. Kjo i ka vënë disa ukrainas në një pozitë të vështirë. Për shembull, në kantonet Vaud dhe Gjenevë, kufiri i pasurisë së mirëqenies është 4000 CHF për të rritur dhe 2000 CHF për fëmijë – këto kufij ndryshojnë sipas kantonit. Kjo do të thotë që një nënë beqare në Vaud ose Gjenevë do të duhet të ketë jo më shumë se 6000 CHF pasuri për t’u kualifikuar për mirëqenie. Kushdo me asete në mbarë botën që tejkalojnë këtë shumë do të duhet të mbështesë veten. Kjo do të thotë që edhe zotërimi i një makine modeste mund t’i japë fund mbështetjes së mirëqenies, përcjell tutje albinfo.ch.

Një raport i RTS përshkruan një nënë ukrainase me një vajzë 12-vjeçare në Vaud pikërisht në këtë situatë. Ajo ka një automjet me një vlerë të vlerësuar prej 9,000 CHF, 3,000 CHF mbi kufirin e pasurisë CHF prej 6,000. Sipas rregullave, ajo do të duhet të shesë automjetin dhe të përdorë çdo para të tepërt përtej 6000 CHF për të mbështetur veten përpara se të kualifikohet për mirëqenie të mëtejshme. Por ky është një problem. Ajo ka nevojë për makinën e saj për të punuar si masazhatore celulare. Pa makinë ajo nuk mund të transportojë tavolinën që i nevojitet për të bërë punën e saj. Makina ka edhe vlera sentimentale. Pa të, ajo nuk do të ishte në gjendje të largohej nga shtëpia e saj e pushtuar nga forcat ruse. Gruaja tha për RTS se shpreson që kantoni të bëjë një përjashtim në mënyrë që ajo të vazhdojë të punojë, të integrohet më mirë dhe të ketë një mënyrë për t’u kthyer në Ukrainë ku është burri i saj, përcjell tutje albinfo.ch.

Shoqata Zvicerane e Mirëqenies Sociale thotë se autoritetet kanë bërë një përjashtim për ukrainasit që ka zgjatur rreth një vit. Në mesin e shkurtit 2023, ajo dërgoi një rekomandim të ri për të zbatuar rregullat standarde për ata që janë përgjegjës për mirëqenien sociale. Erich Dürst, kreu i EVAM, një organizatë që ndihmon refugjatët në Vaud, i tha RTS se megjithëse i kupton ndjenjat e refugjatëve ukrainas, ai ende e mbështet masën. Ekziston një përgjegjësi ndaj shoqërisë zvicerane dhe taksapaguesve për të siguruar që mirëqenia të jepet në mënyrë të drejtë dhe që dikush që zotëron një automjet të shtrenjtë të mos e marrë atë.

Megjithatë, jo të gjithë janë dakord me këtë lëvizje. Caritas Switzerland, një organizatë që lufton kundër varfërisë, mendon se ajo është e pajustifikuar. Andreas Lustenberger nga Caritas tha për RTS se ai mendon se është e padrejtë të zbatohen të njëjtat rregulla për refugjatët kur ata marrin më pak mirëqenie sesa banorët vendas. Në disa kantone, refugjatët marrin deri në 50% më pak. Dhe marrja e makinave të tyre do të krijojë probleme të reja, tha ai. Do ta bëjë më të vështirë për ta që të kthehen në shtëpi dhe të gjejnë punë.

Në vitin 2021, Zvicra siguroi 8.8 miliardë CHF mirëqenie për 805,000 njerëz, afërsisht 9% të popullsisë.