Lajme

Zvicra krijon më së shumti vende pune në Evropë

Zvicra po krijon më shumë vende pune se çdo tjetër në Evropë.

Sondazhi i fundit nga kompania e rekrutimit, Manpower, tregon se 54% e firmave zvicerane thonë se planifikojnë të punësojnë më shumë njerëz në tre muajt e ardhshëm krahasuar me 20% që thonë se po planifikojnë të shkurtojnë stafin.

Kjo është një pozitive prej 34%, transmeton albinfo.ch.

Një nga sektorët kryesorë të rritjes është sektori i energjisë dhe shërbimeve komunale me 66% të kompanive që planifikojnë të sjellin më shumë staf – gjithashtu i është dhënë një shtysë pas po-së së fundjavës për ligjin vendas të energjisë elektrike.

Sektori financiar po lulëzon gjithashtu, pavarësisht se shumë ish-punëtorë të Credit Suisse humbën punën e tyre.

Zvicra është gjithashtu shumë e hapur ndaj mundësive të AI – me shumicën e kompanive që thonë se ka adoptues të hershëm të ChatGPT.

Bizneset e vogla janë shtylla kurrizore e vendit – dhe shumë thonë se presin të kenë vështirësi në gjetjen e stafit të përshtatshëm.

Shkalla e papunësisë është në 2.3% – dhe ka mungesë të punëtorëve të kualifikuar, thotë sondazhi.