Lajme

Zvicra nuk lehtëson procedurat e natyralizimit

Këshilli Federal i Zvicrës hodhi poshtë një mocion të disa deputetëve për të lehtësuar procesin e marrjes së shtetësisë zvicerane për disa të huaj

Duke pasur parasysh shkallën e ulët të natyralizimit në Zvicër, deputetja Katja Christ nga Partia Liberale e Gjelbër ka paraqitur një mocion, duke kërkuar që të rishikohet kohëzgjatja minimale e qëndrimit të kërkuar për të marrë nënshtetësinë zvicerane nga 10 në shtatë vjet.

Christ theksoi gjithashtu se vetë procesi i natyralizimit, veçanërisht në nivel komunal, duhet të rinovohet, përcjell albinfo.ch.

Kjo për shkak se një procedurë e tillë ndonjëherë përfshin vendime diskriminuese nga Asambleja komunale, të cilat bazohen në origjinën e kandidatit dhe jo në kualifikimin e tij ose të saj për shtetësi, tha ajo.

Qeveria u përgjigj se çdo mohim i natyralizimit që besohet nga kandidati të jetë i pajustifikuar mund të apelohet.

Një tjetër deputete, Corina Gredig, kërkoi gjithashtu uljen e kohëzgjatjes minimale të qëndrimit të kërkuar nga kantonet për natyralizim nga pesë në tre vjet aktual, duke argumentuar se shumë njerëz lëvizin nga një kanton përpara mandatit pesëvjeçar, përcjell tutje albinfo.ch.

Megjithatë, Këshilli Federal i hodhi poshtë mocionet, duke thënë se një legjislacion i rishikuar për të huajt hyri në fuqi në vitin 2019, mjaft kohët e fundit, dhe çështjet e ngritura në dy mocionet e fundit ishin trajtuar tashmë në atë kohë.

Gjatë debateve që çuan në legjislacionin e ri, Parlamenti refuzoi të reduktojë kohëzgjatjen minimale të qëndrimit në Zvicër në tetë vjet dhe në kantone tre vjet, thanë autoritetet.

Ligji përcakton kriteret jo vetëm për natyralizimin, por edhe për integrimin në përgjithësi, si dhe për kushtet për marrjen e lejeve të punës në Zvicër, të cilat përfshijnë nevojën për të siguruar certifikata nga institucionet e akredituara nga qeveria për të vërtetuar aftësinë gjuhësore.

Refuzimi për të lehtësuar kërkesat e natyralizimit vjen mes diskutimeve të vazhdueshme në Zvicër se si ta lehtësojnë këtë proces për të huajt e gjeneratës së tretë që kanë të drejtë të bëhen zviceranë.

Ndryshe nga shumë vende të tjera, të qenit i lindur në Zvicër nuk do të thotë automatikisht se personi është zviceran, përcjell tutje albinfo.ch.

Nëse prindërit e tyre kanë lindur jashtë vendit dhe kanë ende pasaporta të huaja, një person nuk do të marrë nënshtetësinë zvicerane në lindje.

Edhe pse ata kanë lindur në Zvicër dhe kanë jetuar gjithë jetën e tyre në Zvicër, ata kanë të njëjtën kombësi si prindërit e tyre dhe do të vazhdojnë të konsiderohen si të huaj – derisa dhe nëse nuk natyralizohen.

Megjithatë, ky proces është më kompleks nga sa duket, pasi është jashtëzakonisht burokratik, që kërkon prova që shpesh është e vështirë për t’u marrë.

Si rezultat i këtyre kushteve strikte, shumë pak të huaj të gjeneratës së tretë bëhen zviceranë: nga rreth 25,000 persona në këtë kategori, vetëm 1,847 morën pasaportat e tyre zvicerane në fund të vitit 2020, viti i fundit për të cilin disponohen statistika zyrtare.

“Duhet të ketë vullnet politik për të zbatuar ndryshimin, gjë që nuk është kështu”, tha për The Local në 4 maj Rosita Fibbi, sociologe e migracionit në Forumin Zviceran për Studimin e Migracionit dhe Popullsisë në Universitetin e Neuchâtel.

“Asnjë hap domethënës për ta bërë procesin vërtet më të lehtë nuk është prezantuar deri më sot”, shtoi ajo.

Vendimi i fundit i Këshillit Federal për të mos vepruar në lidhje me mocionet e fundit do të thotë se nuk duket lehtësim në fushën e natyralizimit.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI