Lajme

2023 në Zvicër: Vit i mundësive ekonomike

Kushdo që "përdor mundësitë me vendosmëri në 2023 do të shpërblehet", thotë CIO i Raiffeisen Zvicër. Përsa u përket investimeve, rekomandohen obligacione, fondet e pasurive të paluajtshme dhe ari

Për tregjet financiare, ajo që sapo ka filluar duhet të jetë “një vit i mundësive”, pasi pritjet e kthimit afatgjatë janë përmirësuar. Kështu thonë ekspertët e investimeve në Raiffeisen Zvicër. Megjithatë, ata presin edhe luhatje të vazhdueshme të larta, për këtë arsye koha e blerjes së letrave me vlerë është e një rëndësie të veçantë. Pas një viti 2022 të shënuar nga një treg i karakterizuar nga rënia e çmimeve të aksioneve që vijon për një periudhë relativisht të gjatë, sipas ekspertëve, në vitin 2023 nuk do të ketë një ndryshim të trendit, transmeton albinfo.ch.

Treguesit kryesorë ekonomikë tregojnë gjithashtu një ngadalësim të theksuar të rritjes. Evropa aktualisht pritet të jetë në një recesion teknik. Raiffeisen pret rritje modeste për Zvicrën dhe SHBA-në për vitin aktual. Prandaj, shenjat tregojnë për stagflacion.

Obligacionet, për ekspertët, përfaqësojnë tashmë një mundësi investimi falë rritjes së normave të interesit. Sepse? “Meqenëse duhet të pritet një fund i cikleve të rritjes së normës, korrigjimi në obligacione duhet të përfundojë kryesisht dhe obligacionet e sigurta të qeverisë të ofrojnë mbrojtje të mirë në rast recesioni,” thuhet në deklaratë. “Brenda segmentit, ne rekomandojmë obligacione qeveritare me cilësi të lartë dhe obligacione të korporatave. Në obligacionet me yield të lartë, ne mbetemi të kujdesshëm, pasi kombinimi i normave në rritje dhe momentit të dobët ekonomik është toksik për kompanitë me borxhe të larta”, shpjegon Geissbühler.

Raiffeisen pret luhatje të vazhdueshme të larta për tregjet e kapitalit. Ndërkohë, rregullimi i vlerësimit për shkak të rritjes së ndjeshme të normës së interesit sigurisht që ka përfunduar në masë të madhe. Për shkak të pasigurive ekonomike dhe gjeopolitike dhe parashikimeve ende shumë optimiste për të ardhurat, në gjysmën e parë të vitit duhet të priten rënie të mëtejshme të përkohshme në tregjet e kapitalit. “Vlerësimet e të ardhurave mbeten shumë të larta dhe duhet të rishikohen më tej në rënie. Mundësitë tërheqëse të blerjes do të hapen për aksionet vetëm pasi të kenë ndodhur këto procese rregullimi. Deri atëherë, ne preferojmë stoqet në sektorë mbrojtës, si ushqimi, kujdesi shëndetësor dhe mallrat e konsumit. Nuk është ende koha e pjekur për stoqe ciklike”,

Po i përdorët mundësitë me vendosmëri, do të shpërbleheni

Ende interesante, sipas Raiffeisen, do të jenë fondet zvicerane të pasurive të paluajtshme. Por kjo nuk është e gjitha, “Përveç kësaj dhe për qëllime diversifikimi, ne rekomandojmë gjithashtu arin. Metali i çmuar i verdhë ishte tashmë relativisht bindës në vitin 2022 dhe mbetet i kërkuar si një mbrojtje kundër inflacionit dhe krizave”, shpjegon Geissbühler. Duke u kthyer te monedhat, Banka pret që franga zvicerane të mbetet e fortë për shkak të diferencave në normat e interesit dhe inflacionit. Sidoqoftë, sa u përket kriptomonedhave, ekspertët këshillojnë të mos investoni në to, sepse “kolapsi i çmimit të Bitcoin & Co. tregon se ishte një flluskë e drejtuar nga likuiditeti që tani ka shpërthyer”. Kushdo që në vitin 2023 “i përdor mundësitë me vendosmëri, do të shpërblehet”.