Lajme

A do të dominojë pakica në kantonin e Bazelit?

Për sa i përket popullsisë rezidente, asnjë kanton nuk ka më pak votues se Bazeli. Votimi i banorëve pa pasaportë të kuqe do të ishte një zgjidhje.

Në parim, rreth 60 për qind e popullatës rezidente në Zvicër kanë të drejtën e votës, por siç dihet, këtë të drejtë asnjëherë nuk e shfrytëzojnë të gjithë. Megjithatë, në kantonet me një përqindje të lartë të të huajve, vlera është shumë më e ulët. Kantoni i qytetit të Bazelit ka përqindjen më të ulët, ku një pakicë mund të vendosë së shpejti për fatin e kantonit.

Basel-Stadt ishte në kulmin e tij për sa u përket votuesve 35 vjet më parë. Në atë kohë, mosha e votimit u ul nga 20 në 18 vjeç dhe një pjesë e mirë e dy të tretave të popullsisë u lejuan të shprehnin fjalën. Që atëherë, ky proporcion ka ardhur në rënie të vazhdueshme për shkak të emigracionit, siç shpjegon politologia e Bazelit, Eva Gschwind.

Pavarësisht nga një përqindje edhe më e lartë e të huajve se në Bazel, kantoni i Gjenevës është në një pozitë më të mirë mes votuesve. Sepse aty u jepej e drejta e votës personave me aftësi të kufizuara intelektuale dhe psikologjike. Për më tepër, Gjeneva lejon që zviceranët jashtë vendit të kenë një fjalë në baza kantonale. Pa këta rreth 33,000 votues “të importuar”, kuota e Gjenevës do të ishte tashmë shumë më poshtë se 50 për qind, siç thotë Gschwind.

Pothuajse gjysma e kantoneve lejojnë që zviceranët jashtë vendit të kenë fjalën në nivel kantonal, por jo Bazeli. Aktualisht, 50.5 për qind e popullsisë në Bazel lejohet të shkojë në kutinë e votimit.

Me emigracionin e parashikuar, Bazeli së shpejti kërcënohet me një ‘diktim të pakicës’. Ky do të ishte një rikthim në kohën para të drejtës së votës së grave thotë Eva Gschwind.

Në funksion të parashikimit të imigrimit të mëtejshëm, Bazelit së shpejti kërcënohet me një “diktim të pakicës”, thotë Gschwind: dhe bashkë me të një kthim në kohën para të drejtës së votës së grave. Kjo është shqetësuese për demokracinë sepse veprimi i shtetit do të mbështetej më pak. Kjo nga ana tjetër tenton të reduktojë pranimin e vendimeve dhe rrit rrezikun e zhgënjimit me politikën.

Situata në Bazel do të ndryshonte vetëm nëse hapej bashkëvendosja. Dhe aktualisht ka përpjekje të ndryshme. Në pranverë, parlamenti i Bazelit do të vendosë për të drejtën e votës për të huajt që kanë jetuar në kanton për pesë vjet dhe kanë një leje qëndrimi të përhershme.

Potenciali do të ishte i madh, sepse mbi 30,000 njerëz në Bazel plotësojnë kërkesat për të drejtën e votës së huaj. Sipas Gschwind, kjo do të “derdhej” dhe Bazeli do të kthehej papritur në vlerën kulmore të viteve 1980 – me mbi dy të tretat e votuesve me të drejtë vote bazuar në popullsinë totale rezidente.

Megjithatë, deri më tani vetëm kantonet Neuchâtel dhe Jura kanë të drejtë të votojnë për të huajt. Në shumë kantone të tjera kërkesa u refuzua pa masë, dhe në Basel-Stadt ajo tashmë ka marrë një votë kundër dy herë. Argumenti kryesor: Kushdo që dëshiron të ketë fjalën duhet të natyralizohet.

Në pothuajse asnjë vend tjetër evropian procesi i natyralizimit është aq kufizues sa në Zvicër, thotë parlamentarja kantonale Edibe Gölgeli. Këshilltari i Madh i PS-së nisi përpjekjen e re për t’u dhënë të drejtën e votës të huajve të Bazelit dhe beson se pjesëmarrja nuk duhet të lidhet me pasaportën.

 

Këta paguajnë taksa, janë fqinjët tanë dhe punojnë me ne. Pse nuk duhet të jenë në gjendje të ndihmojnë në formimin thotë Edibe Shadowy, këshilltari i PS, Basel-Stadt.

Gölgeli shpreson se këtë herë do të ketë shanse më të mira për kauzën tuaj. Por realisht, Këshilltari vlerëson se do të nevojiten më shumë përpjekje. siç ishte rasti me të drejtën e votës së grave./SRF