Lajme

A i mungon ushtrisë zvicerane qëndrueshmëria?

Komandanti i Ushtrisë zvicerane, në një intervistë tregon se sa është e përgatitur Zvicra për një sulm dhe pse bunkerët mund të jenë të dobishëm edhe nëse pozicioni i tyre dihet publikisht.

Ai në intervistën për “Tages-Anzeiger” thotë se shitja e bunkerëve ishte ndalur dhe shton se objektet, vendndodhjet e të cilave tashmë janë të njohura publikisht, nuk janë më të disponueshme për përdorim privat për momentin, përcjell albinfo.ch.

Ushtria zvicerane duhet të bëhet më e decentralizuar: Për shembull, forcat ajrore duhet të praktikojnë gjithnjë e më shumë ngritjen dhe funksionimin e lokacioneve të improvizuara të bazave ajrore; bunkerët individualë mund të përdoren si depo municioni ose materiali, veçanërisht në rajone me shumë objekte në një zonë të vogël.

Në mars, Süssli, i cili më parë ishte përgjegjës për sigurinë kibernetike në DDPS, shkaktoi një bujë, duke thënë se ushtria zvicerane mund të duronte vetëm për disa javë në rast lufte.

Ky vlerësim nuk ka ndryshuar rrënjësisht.

“Ushtria mund të mbrohet në vetvete, por neve na mungon qëndrueshmëria”, tha Süssli. Deri më tani, vetëm dy nga gjashtë batalionet e tankeve mund të pajisen plotësisht. “Nëse do të gërvishtnim të gjithë materialin, ndoshta gjysma mund të pajisej”, tha shefi i ushtrisë, shkruan 20minuten.

Sipas Süssli, praktikimi në njësi më të mëdha është gjithashtu thelbësor në një situatë lufte.

“Përparimi i këmbësorisë dhe tankeve nën zjarr artilerie duhet të praktikohet përsëri më intensivisht – por ne na mungojnë zonat e trajnimit për këtë”.

Kështu ai shprehet se duhet të intensifikojë bashkëpunimin me NATO-n në mënyrë që të jetë në gjendje të stërvitet në objekte më të mëdha në Gjermani, Francë dhe Austri në të ardhmen.

Që kur trupat ruse pushtuan Ukrainën, Zvicra ka ofenduar disa herë vendet fqinje me neutralitetin e saj dhe rregulloret e lidhura me eksportin e armëve. Pavarësisht kësaj, bashkëpunimi ka mbetur po aq i mirë që nga fillimi i luftës, thotë Thomas Süssli, përcjell albinfo.ch.