Lajme

AI monitoron ushqimin e të moshuarve në një spital në Bazel

Në një spital pensioni në Bazel, Inteligjenca Artificiale monitoron që pacientët hanë mjaftueshëm ushqimet e duhura.

Kequshqyerja në spitale është një çështje shumë e rëndësishme, veçanërisht në mjekësinë geriatrike, thotë Nadine Engler, menaxhere operacionale e spitalit Felix Platter të Mjekësisë Geriatrike Universitare në Bazel.

“Pacientët humbasin forcën ose nuk mund të ngrihen përsëri në këmbë nëse kjo nuk është e mundur për shkak të Kjo është arsyeja pse spitali vuri në funksionim skanerin e vetëm ushqimor të Zvicrës me AI pothuajse një vit më parë”.

Ka një rresht të gjatë tabakash në linjën e montimit në kuzhinën e spitalit. Pjata e drekës kthehet nga një dhomë vetëm gjysmë bosh. Para se të lahet, skaneri përdor një barkod për të identifikuar pjatën e kujt ishte dhe regjistron ushqimin e mbetur duke përdorur një kamerë 3D. Inteligjenca artificiale llogarit se sa ka ngrënë në të vërtetë pacienti.

Në të ardhmen, sistemi duhet të jetë në gjendje të llogarisë të dhëna më të sakta me kalori, proteina, karbohidrate dhe lëndë ushqyese. Megjithatë, recetat e kuzhinës spitalore duhet ende të analizohen dhe të ruhen në softuer.

Sistemi ushqehej me të dhëna për pacientët: çfarë u pëlqen të hanë, çfarë më pak dhe sa. Menuja më pas hidhet individualisht në pjatë dhe fotografohet për krahasim përpara se të shërbehet. 900 pjata në ditë monitorohen aktualisht me inteligjencë artificiale: mëngjes, drekë dhe darkë për 300 persona në spitalin Felix Platter.

Vlerësimi i ndryshimit midis pjatës që është gati për t’u shërbyer dhe mbetjeve pas vaktit është sfidues. Pjatat duhet të transportohen individualisht dhe të përgatiten fillimisht në një mënyrë të ngjashme, shpjegon menaxherja e operacioneve Nadine Engler: Sallata e mbetur në tabaka ose peceta e thërrmuar dhe takëm në pjatë i japin kompjuterit informacion të pasaktë.

Spitali Felix Platter është i përshtatshëm për një skaner ushqimi, sepse spitali i pensioneve ka “një popullatë shumë homogjene pacientësh”, thotë mjeku Tobias Meyer, i cili shpiku sistemin: Të gjithë janë mbi 65 vjeç, mesatarja është mbi 80 vjet.

Pothuajse të gjithë pacientët kanë probleme me të ngrënit, si pa dhëmbë, nuk mund të gëlltisin ose janë shumë të sëmurë. “Marrja e ushqimit është një çështje e madhe për ne”, thotë Tobias Meyer. Është veçanërisht e rëndësishme që të moshuarit të dinë se çfarë hanë në të vërtetë. Sepse disa njerëz nuk mund ta thonë më këtë vetë, për shembull, për shkak të demencës.

Skaneri i ushqimit me AI ka zëvendësuar protokollet e kujdesit që më parë ishin shkruar me dorë kur pastronin pjatat për këshilla ushqyese. Me rreth 5,500 raste të shtruara në vit, vetëm 400 deri në 600 raporte me pllaka shkruheshin në ditë.

“Kjo është një nga gjërat e para që largohet kur stresi rritet”, shpjegon Tobias Meyer. Kjo detyrë gjithashtu u krye gjithnjë e më keq, kështu që nuk arriti më asgjë.

Por AI ka gjithashtu kufijtë e saj: Skaneri i ushqimit zbulon kur dikush nuk ha, diçka që as që vihej re kur pastronte pjatat. Por inteligjenca artificiale nuk e kupton pse hahet pak ose aspak – nëse është për shkak të grupit të tretë të dhëmbëve, dikush nuk mund të mbajë takëmet, nuk ka oreks ose madje ka pasur një goditje në tru. Kërkohet kompetencë mjekësore natyrore./SRF