Lajme

Austri: Çka është pensioni privat dhe a ia vlen?

Sistemi i pensioneve në Austri mbështetet në tri shtylla – pensionet shtetërore, planet profesionale që shohin punëdhënësit të rrisin pensionet e punonjësve dhe sigurimi i pensionit privat.

Por, a ia vlen shtylla e tretë?

Vetëm një e katërta e njerëzve në Austri i besojnë sistemit të pensioneve të vendit, sipas një sondazhi të fundit.

Në të njëjtën kohë, vetëm rreth 25% e njerëzve në Austri kanë akses në një pension profesional, i cili shton pagesat e pensionit që mund të presin të marrin nga shteti. Me këtë në mendje, disa njerëz mund të zgjedhin të zgjedhin një pension privat, shkruan The Local.

Si funksionon?

Pensionet private mund të jenë tërheqëse për njerëzit që duan pak më shumë të dalin në pension, ndoshta sepse ata nuk paguajnë në një pension shtetëror, edhe pse kushdo i punësuar zyrtarisht në Austri do të paguajë për këtë, ose ata nuk kanë rimbushje nga punëdhënësi përmes planet e punës.

Ata gjithashtu thjesht mund të vendosin që këto të mbledhura thjesht nuk janë të mjaftueshme për të siguruar fondet që do t’u nevojiten për vitet e tyre të arta.

Për të nxjerrë një, thjesht kërkoni për Pensionsversicherung Private, Private Altersvorsorge ose Private Rentenversicherung nga një sigurues si Allianz ose Cigna. Ju gjithashtu ndonjëherë mund të merrni një plan nga banka juaj.

Sidoqoftë, shërbimet që merrni nga çdo plan i veçantë mund të jenë shumë të individualizuara. Në varësi të asaj për të cilën regjistroheni, mund të përfundoni duke paguar në shuma fikse dhe të dakorduara të kontributit me kalimin e kohës derisa të arrini moshën e daljes në pension, përcjell albinfo.ch.

Disa nga këto kontrata mund të kenë afate të gjata që janë të vështira për t’u anuluar herët, prandaj sigurohuni që të lexoni kontratën. Nëse e anuloni herët, mund të mos jeni të garantuar gjithashtu se do t’i ktheni të gjitha paratë tuaja.

Shumat e kontributeve mund të fiksohen me kalimin e kohës dhe mund të shihni oferta çmimesh të ndryshme në varësi të moshës suaj. Megjithatë, kontributet janë rreth 100 € në muaj dhe janë mjaft standarde.

Në varësi të planit tuaj, ju mund të zgjidhni – në moshën e daljes në pension – të përfitoni nga pagesat e garantuara të pensioneve të përjetshme, ku vetëm një pjesë e vogël e pagesave tatohen. Ose mund të zgjidhni që t’ju kthehen të gjitha – ose një pjesë e kontributeve tuaja kapitale pasi të keni mbushur moshën e pensionit.

Në varësi të planit, këto mund të vijnë me disa përfitime nëse banka ose fondi juaj i pensioneve ka marrë vendime të mira investimi – por këto nuk janë të garantuara.

Ajo që është e rëndësishme të përmendet gjithashtu është se kontratat private të kursimit të pensioneve të rënë dakord pas vitit 2016 nuk mund të zbriten më në deklaratat tatimore të punonjësve. Ata gjithashtu i nënshtrohen një takse sigurimi prej katër përqind. Megjithatë, sipas ligjit austriak, çdo fitim kapital që keni, megjithatë, nuk do të tatohet nëse vjen përmes një fondi pensioni privat, shkruan The Local.

A ia vlen?

Me më pak avantazhe tatimore sesa kishin më parë, shumë grupe të konsumatorëve po japin paralajmërime rreth planeve private të pensioneve në Austri – duke paralajmëruar se megjithëse mund t’i kenë vlejtur në një moment, ndoshta nuk ia vlen më.

Së pari, Dhoma e Punës e Styrias i paralajmëron blerësit e mundshëm që të kontrollojnë dhe të shohin nëse plani që po shikojnë ka një normë interesi të garantuar – siç nuk e bëjnë të gjithë. Me rritjen e normave të interesit dhe inflacionit, kjo mund të jetë një mënyrë e mirë për të kontrolluar nëse ia vlen të vendosni paratë tuaja në një pension privat.

Dhoma paralajmëron gjithashtu se ata që marrin para në pagesa mujore për një periudhë të gjatë kohore – në vend që të jenë shuma të mëdha kapitali – mund të mos i marrin mbrapsht të gjitha kontributet që kanë dhënë, përveç nëse përfundojnë duke jetuar mirë në të tetëdhjetat. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse plani nuk ofron një normë interesi të garantuar.

Në fund të fundit, planet private të pensioneve zënë një rol më pak të spikatur se në planifikimin austriak të daljes në pension. Megjithatë, disa plane mund të kenë kuptim për ata që kanë një tolerancë më të lartë ndaj rrezikut, në mënyrë që të përfitojnë nga taksa mbi fitimet e tyre kapitale kur të arrijnë moshën e daljes në pension.

Megjithatë, në raste të tjera, mund të ofrojë më shumë fleksibilitet për një klient potencial të pensionit privat për të menaxhuar investimet e veta jashtë një plani pensioni privat, përcjell albinfo.ch.