Lajme

Austria, kundër pranimit të Rumanisë dhe Bullgarisë në Schengen, pengon votimin

Ministri i Brendshëm austriak, Gerhard Karner, tha të martën se zona Shengen duhej të bëhej “më e mirë” përpara se të bëhej “më e madhe”.

Austria është ende fuqishëm kundër pranimit të shumë lakmuar në Shengen të Rumanisë dhe Bullgarisë, duke argumentuar se zona pa pasaporta duhet të bëhet “më e mirë” përpara se të bëhet “më e madhe”.

Rezistenca e paqartë është dokumentuar mirë gjatë viteve të fundit dhe u shpreh edhe një herë të martën në mëngjes përpara një takimi të ministrave të punëve të brendshme në Bruksel.

“Shengeni duhet të bëhet më i mirë dhe jo më i madh. Unë nuk shoh ende shumë përparim këtu, kështu që nuk mund të imagjinoj ndonjë ndryshim tani”, tha Gerhard Karner, ministri federal i Brendshëm i Austrisë, përcjell albinfo.ch.

Sipas Karner, numri i kontrolleve kufitare që vendet evropiane kanë vendosur muajt e fundit është një arsye mjaft e fortë për të parandaluar zgjerimin e mëtejshëm të Zonës Shengen, e cila aktualisht përfshin 27 vende, duke përfshirë 23 shtete të Bashkimit Evropian dhe mbi 423 milionë qytetarë.

Sipas Kodit Kufitar të Shengenit, vendeve u lejohet të vendosin kontrolle të përkohshme kufitare si një metodë e fundit në rrethana të jashtëzakonshme. Qeveritë në Austri, Gjermani, Poloni, Republikën Çeke, Sllovaki, Slloveni, Itali dhe Danimarkë e kanë përdorur këtë dispozitë për të përballuar një rritje të vazhdueshme të flukseve migratore.

Në dhjetë muajt e parë të vitit 2023, BE-ja pa afro 331,000 kalime të parregullta kufitare, me rrugën e Mesdheut Qendror që përbën gati gjysmën e incidenteve. Shifrat përfaqësojnë nivelin më të lartë për atë periudhë që nga viti 2015.

Një degë e Partisë Popullore Konservatore (ÖVP), Karner mbron një pozicion të vijës së ashpër mbi migracionin dhe ka mbrojtur mundësinë e arritjes së një marrëveshjeje me një vend joanëtar të BE-së për të përpunuar përpunimin e kërkesave për azil.

“Është thelbësore që Komisioni Evropian më në fund të investojë shumë në mbrojtjen e kufijve të jashtëm dhe të ndërmarrë hapa për t’i bërë këta kufij të jashtëm më të sigurt”, tha Karner. “Kjo është në fund të fundit ajo që e bën një sistem Shengen funksional”.

Mungesa e ndryshimit në pozicionin e Austrisë e detyroi Spanjën, mbajtëse e presidencës së rradhës të Këshillit të BE-së, të ndryshojë axhendën e takimit të punëve të brendshme. Spanja kishte thënë më parë se mbledhja e 5 dhjetorit do të paraqesë një votim detyrues për aplikimet Shengen të Rumanisë dhe Bullgarisë, dy vende që kanë pritur të bashkohen me zonën pa pasaporta që kur hynë në BE në 2007.

Por pasi panë që votimi do të dështonte, siç ndodhi në dhjetor të vitit të kaluar, zyrtarët spanjollë zgjodhën në vend të kësaj të kishin një “gjendje loje” për ofertat e përbashkëta dhe situatën e përgjithshme në të gjithë zonën pa pasaporta.

Fernando Grande-Marlaska, ministri i punëve të brendshme të Spanjës, u tha gazetarëve se vendi i tij do të vazhdojë të punojë “shumë fort” mbi temën “deri në fund të presidencës sonë”, një vërejtje që duket se sugjeron që aplikimet mund të vihen në votim diku më vonë. këtë muaj. Megjithëse çështja është në thelb politike, ajo mund të merret edhe nga ambasadorët në Bruksel.

“Një Evropë më e fortë është një Evropë me Rumaninë dhe Bullgarinë si anëtarë të plotë të Zonës Shengen”, tha Grande-Marlaska.

Homologu i tij rumun, Marian-Cătălin Predoiu, refuzoi të komentojë mbi “spekulimet” rreth një votimi të jashtëzakonshëm përpara fundit të vitit, ku Austria mund të abstenojë për të lejuar pranimin. Predoiu tha se “diskutimet intensive” me Vjenën ishin duke u zhvilluar për të gjetur një zgjidhje diplomatike.

Pranimi i anëtarëve të rinj në Shengen kërkon një dritë jeshile unanime dhe, siç tha Karner të martën, asgjë nuk paralajmëron një ndryshim të ardhshëm në pozicionin e Austrisë.

Holanda është gjithashtu kundër pranimit të Bullgarisë për shqetësimet e sundimit të ligjit, megjithëse ky pozicion konsiderohet disi më fleksibël se vetoja e Austrisë. Holanda, megjithatë, është në mes të një tranzicioni pushteti pas fitores befasuese të muajit të kaluar të partisë së ekstremit të djathtë të Geert Wilders, në një zgjedhje të dominuar nga tema e migrimit të parregullt.

Një mision faktmbledhës i dërguar së fundmi në Bullgari ka sjellë “rezultate të shkëlqyera” në lidhje me përgatitjen e vendit për t’u bashkuar me zonën pa pasaporta, tha në fund të takimit Ylva Johansson, Komisionerja Evropiane për Çështjet e Brendshme.

“Këtë herë ndjeva, nëse më lejoni, pak gatishmëri në dhomë”, tha Johansson. “Ne nuk kishim premtime, por kishim një sens”.

“Është ende objektivi i Komisionit që të ketë një vendim mbi zgjerimin e Shengenit, duke mirëpritur Rumaninë dhe Bullgarinë këtë vit”, shtoi ajo. “Unë ende mendoj se kjo është e mundur të arrihet. Ne nuk jemi ende atje.”