Lajme

BE: Sëmundjet kardiovaskulare kanë vrarë më shumë se COVID-19

Në vitin kur shpërtheu pandemia, COVID ishte shkaku i tretë kryesor i vdekjeve në BE, me një total prej gati 439 000 vdekjesh krahasuar me 1.7 milionë njerëz që humbën jetën nga sëmundjet kardiovaskulare.

Në vitin 2020, në fakt, shkaqet kryesore të vdekjes tek banorët e BE-së ishin sëmundjet e sistemit të qarkullimit të gjakut dhe kanceri.

Çdo vit në Evropë ka mbi 4 milionë vdekje nga sëmundjet kardiovaskulare, nga të cilat mijëra prej tyre i atribuohen mungesës së kontrollit të kolesterolit, një nga faktorët më të rëndësishëm të rrezikut për sëmundjet kardiovaskulare./Euronews