Lajme

Cilat janë rregullat në kantonet zvicerane?

Qeveria tha se rregullat e reja Covid duhet të vendosen në një nivel kantonal dhe jo në nivel federal. Kjo është ajo që po ndodh tani në zonën tuaj të Zvicrës

Duke folur më 24 nëntor, Ministri i Shëndetësisë, Alain Berset tha se pandemia po evoluonte ndryshe nga një rajon zviceran në tjetrin; pasi masat mbarëkombëtare nuk janë ende të nevojshme, ai u kërkoi zyrtarëve kantonalë të zbatojnë kufizimet e tyre, në varësi të situatës epidemiologjike në territoret e tyre.

Duke parashikuar një rritje të pranimeve në Covid, Presidenti zviceran Guy Parmelin u shkroi një letër kantoneve duke u kërkuar atyre të përgatisin spitalet e tyre për një rritje të pacientëve, përcjell albinfo.ch.

Ai vazhdoi duke u kërkuar kantoneve “të bëjnë gati spitalet për një ngarkesë të re të rëndë pune. Shtyrja e procedurave zgjedhore duhet të përgatitet me kujdes”.

Në përgjigje, Konferenca e Drejtorëve të Shëndetësisë (CDS) konfirmoi se ata janë “të vendosur të marrin përsipër përgjegjësitë e tyre”.

Çfarë masash po zbatojnë autoritetet kantonale?

Bernë

Nga data 29 Nëntor deri më 23 Dhjetor, “të gjithë personat mbi 12 vjeç që marrin pjesë në një ngjarje, një treg, një panair të specializuar apo ndonjë ngjarje publike duhet të mbajnë maskë për fytyrën, pavarësisht nëse aksesi është i kufizuar apo jo për mbajtësit e një certifikate. ”, thanë autoritetet kantonale.

Detyrimi për mbajtjen e maskës shtrihet në ambientet e jashtme të dhomave të pritjes së transportit publik, si dhe në aksesin në transportin publik.

Gjithashtu kërkohen maska ​​në shkolla, për vizita në spitale, shtëpi pleqsh dhe ambiente për personat me aftësi të kufizuara.

Autoritetet e Bernës i kanë ndërmarrë këto hapa “për të shmangur sa më shumë që të jetë e mundur nevojën për mbylljen e sektorëve të tërë ose të pjesshëm të aktivitetit, siç ka ndodhur në të kaluarën.

Zgjatja e detyrimit për mbajtjen e maskës në shkolla është fillimisht e vlefshme deri më 24 janar 2022. “Qeveria Bernese po monitoron vazhdimisht zhvillimet. Nëse është e nevojshme, do të zgjerojë ose përshtatë këto masa”.

Gjeneva

Gjithashtu nga e hëna, 29 nëntor, “kantoni ka rifutur mbajtjen e detyrueshme të maskave në ambiente të mbyllura, ngjarje ose zona të tjera të aksesueshme për publikun, si dhe në zonat e mbyllura të vendeve të punës dhe qendrave të trajnimit”, thanë autoritetet.

Të gjithë mbi moshën 12 vjeç duhet të respektojnë këto rregulla.

Megjithatë, këto masa nuk zbatohen për “institucionet e krijuara për vallëzim”, pasi verifikimi i certifikatave Covid kërkohet në këto vende, tha kantoni.

Vaud

Kantoni prezantoi masa të reja në shkolla nga e hëna dhe deri në fund të vitit shkollor më 24 dhjetor: vendosja e maskës në shkollën e mesme I (klasa 9-11) për nxënësit dhe mësuesit, përfshirë në klasë dhe gjatë sportit dhe këngës. mësimet. Në shkollën fillore (klasat 1 deri në 8), mësuesit rekomandohen të mbajnë maskë në klasë dhe duhet ta mbajnë atë edhe në ambientet e shkollës jashtë klasës.

Neuchâtel

Nga e hëna e tutje, do të jetë e detyrueshme mbajtja e maskës në të gjitha hapësirat e mbyllura që janë të aksesueshme për publikun – si muzetë, kinematë, sallat e shfaqjeve dhe vendet e kultit.

Personeli dhe mysafirët e moshës 12 vjeç e lart në shtëpitë e të moshuarve dhe ambientet e kujdesit do të duhet të mbajnë gjithashtu një maskë.

Për më tepër, qeveria kantonale po rekomandon fuqimisht punën në distancë aty ku është e mundur, në një përpjekje për të reduktuar numrin e njerëzve në kontakt me njëri-tjetrin dhe për të reduktuar udhëtimet.

Jura

Detyrimi i përgjithshëm për të mbajtur maskë nga mosha 12 vjeç në ambiente të mbyllura në vend nga e hëna në ambiente, ambiente, evente apo vende të tjera të aksesueshme për publikun, si dhe në ambiente të mbyllura pune ku ka më shumë se dy persona. Ky detyrim vlen edhe për vendet dhe ngjarjet me certifikatën Covid.

Në shkolla është detyrimi për vendosjen e maskës për shkollat ​​e mesme I dhe II në ambiente të mbyllura.

Në vendet ku nuk kërkohet certifikata Covid, grumbullimet janë të kufizuara në 10 persona (në vend të 30 deri tani). Kjo masë do të jetë në fuqi deri më 17 dhjetor.

Certifikata është e detyrueshme nga mosha 12 vjeç për vizitat në institucionet shëndetësore dhe sociale, dhe maska ​​është e detyrueshme nga mosha gjashtë vjeç.

Kantonet e tjera mund të marrin masat e tyre nëse situata epidemiologjike përkeqësohet.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI