Lajme

Cilat kantone në Zvicër nuk preferohen nga të huajt?

Në vitin 2021, 26 për qind e popullsisë rezidente të përhershme në Zvicër ishin të huaj, 31 për qind ishin të lindur jashtë vendit dhe 39 për qind kishin një sfond migrimi. Shumë të huaj që lëvizin në Zvicër zgjedhin të jetojnë në qytetet e mëdha dhe zonat përreth qendrave urbane. Nuk është për t’u habitur që kantonet e Gjenevës, Basel City dhe Vaud kanë përqindjen më të madhe të banorëve të huaj me 41, 37 dhe 33 për qind, shkruan thelocal.ch, përcjellë albinfo.ch.

Megjithatë, janë një numër i vendeve që nuk zgjojnë interesimin e të huajve.

Appenzell Innerrhoden

Me vetëm 11 përqind, Appenzell Innerrhoden është kantoni zviceran me numrin më të vogël të banorëve të huaj të përhershëm. Megjithatë, kjo nuk është befasi pasi kantoni i vogël me 16,578 banorët e tij është gjithashtu më pak i populluari i Zvicrës. Çka e bën më pak atraktiv? Së pari, kantoni nuk është shumë i lidhur mirë, dhe kjo është në kontrast të plotë me vendin në tërësi. E vendosur në Zvicrën Lindore, Appenzell Innerrhoden nuk ka asnjë lidhje rrugore kombëtare dhe as nuk lidhet me shinat e trenit. Megjithëse kantoni ka një stacion treni – stacioni i trenit Appenzell – ai shërbehet vetëm nga St. Gallen S-Bahn (S20, S21, S23), duke mbuluar Trogen, Gossau dhe Ëasserauen. Kjo e bën të papërshtatshëm udhëtimin e përditshëm për në Cyrih, Bazel dhe Gjenevë, të cilat të gjitha janë qytete të njohura pune për të huajt, shkruan thelocal.ch, përcjellë albinfo.ch.

Uri

Kantoni zviceran i Urit kufizohet me tetë kantone mbresëlënëse ku fliten të katër gjuhët zyrtare kombëtare, por pavarësisht kësaj aksesueshmërie, kantoni nuk ka arritur të tërheqë të huajt. Në vitin 2021, vetëm 13 përqind e 37,000 banorëve të saj ishin shtetas të huaj, krahasuar me 26 përqind në të gjithë Zvicrën, raporton thelocal.ch, përcjellë albinfo.ch.

Si një nga kantonet themeluese të Zvicrës së bashku me Schëyz dhe Unterëalden, Uri krenohet me disa nga pamjet më mahnitëse të vendit, të tilla si Teufelsbrücke (ura e djallit), Muzeu Ëilhelm Tell dhe Rütli famëkeq ku u betua Rütli. Nuk është për t’u habitur që turizmi është një nga industritë kryesore të Urit dhe kantoni ka një rrjet të jashtëzakonshëm rrugor që arrin në zonat e thella në male, shkruan thelocal.ch, përcjellë albinfo.ch.

Jura

Pavarësisht se është kantoni zviceran më i afërt me Parisin, Jura është kantoni i tretë më pak i preferuar për të huajt për t’u vendosur përgjithmonë. Që nga viti 2021, vetëm 15 për qind e 73,798 banorëve të Jurës ishin shtetas të huaj, raporton thelocal.ch, përcjellë albinfo.ch.

Kantoni frëngjisht folës është gjithashtu më i riu i Zvicrës dhe u krijua më 1 janar 1979 kur u nda nga Berna gjermanisht folesë pas një serie votimesh të mbajtura për të vendosur mbi ndarjen. Rrethet e Bernës duhet të zgjidhnin nëse dëshironin të qëndronin me kantonin – siç kishin bërë për 165 vjet – apo t’i bashkoheshin Jura-s së re. Në fund mbetën gjashtë rrethe dhe mbetën shtatë, shkruan thelocal.ch, përcjellë albinfo.ch.

Jura, ndryshe nga kantonet e tjera zvicerane, nuk ka një semafor të vetëm, duke u mbështetur në vend të kësaj te banorët e saj për të mbajtur trafikun të rrjedhë pa probleme me një numër bujare rrethrrotullimi. Semaforët përdoren vetëm si masë e përkohshme gjatë ndërtimit, raporton thelocal.ch, përcjellë albinfo.ch.