Lajme

Dita e Berchtold: Vendet e Zvicrës ku 2 janari është festë

Dita e Berchtold, e festuar më 2 janar, është një nga ato festa publike që festohet në disa kantone (dhe komuna) zvicerane, por jo në të tjera.

Cila është historia pas Ditës së Berchtold?

Megjithëse emri mund të sugjerojë që Dita e Berchtold-it përkujton një shenjtor, kjo në fakt nuk është e vërtetë. Asnjë shenjtor i tillë me emrin Berchtold nuk përmendet në kalendarin e shenjtorëve, shkruan albinfo.ch.

Në vend të kësaj, festa – e njohur gjithashtu në vend si Bechtelstag, Bechtelistag, Bechtle ose Bärzelitag – daton në një traditë alemanike.

Sidoqoftë, edhe origjina e saj e besuar që thuhet se lidhet me perëndeshën e djallëzuar (dhe gruan e Odinit) Berchta ose Perchta nuk mund të vërtetohet përfundimisht. Sipas legjendës, Berchta ndëshkoi dembelizmin dhe shpërbleu punën e palodhur në natën e fundit të Dymbëdhjetë Ditëve të Krishtlindjeve.

Ekziston gjithashtu një aluzion gjuhësor se nga mund të ketë origjinën Dita e Berchtold-it, e cila festohet gjithashtu në Lihtenshtajn, sipas thelocal.ch.

Në gjermanishten e mesme të lartë, të përdorura midis viteve 1050 dhe 1350, termat berchteltag, berchttag dhe berchtelnacht ishin të gjithë emra për Epifaninë. Festa e Epifanisë, e njohur gjithashtu si Tre Mbretër, festohet më 6 janar.

Si e festojnë zviceranët Ditën e Berchtold?

Në Zvicër, është zakon që në ditën e Berchtold-it t’u uroni miqve dhe familjes çdo të mirë për vitin e ri, nëse kjo ditë festohet në kantonin tuaj.

Në shumë rajone zvicerane, si Cyrihu dhe Thurgau, është gjithashtu e zakonshme të kalosh ditën (pasdite dhe mbrëmje) duke u shoqëruar dhe duke shënuar ditën e Berchtold me një vakt.

Disa zviceranëve u pëlqen të takohen në baret lokale, restorantet dhe anëtarët e esnafit në dhomat tradicionale të esnafeve (Zunftstuben), për një ose dy pije, ndërsa muzikë, komedi dhe grupe të tjera argëtimi udhëtojnë nga një pijetore në pub për të argëtuar mysafirët.

Një specialitet dhe me siguri që duhet ta provoni atë ditë është Bächtelswurst me Bächtelsweggen (sallam dhe bukë), i cili bëhet sipas një recete të veçantë, veçanërisht për këtë ditë një herë në vit.

Disa qytete – si Hallwil në Aargau – madje e shënojnë ditën me një paradë Bärzelibuebe, e cila sheh figura të maskuara që marshojnë nëpër fshat. Megjithëse paradat e Ditës së Berchtold dikur ishin të zakonshme në shumë fshatra zvicerane në Zvicër, zakoni nuk është i përhapur sot.

Në të kaluarën, dita – në Bernë dhe Vaud dhe në një masë më të vogël në Cyrih – festohej me top.

Sugjerohet gjithashtu se topat u zhvilluan në shekullin e 15-të kur banorët e Cyrihut do të kërcenin në natën e Sant Berchtlins. Topat e fëmijëve të maskuar u mbajtën edhe në qytetin e Cyrihut në shekullin e 19-të.

Ku është 2 janari një festë në Zvicër?

Në Zvicër, 2 janari është festë në kantonet Aargau (pjesërisht), Bernë, Jura, Neuchâtel, Thurgau dhe Vaud, dhe sipas ligjit komunal gjithashtu në kantonet e Cyrihut dhe Schaffhausen.

Në kantonin Aargau, Dita e Berchtold trajtohet si festë në rrethet e Aarau, Brugg, Kulm, Lenzburg, Zofingen dhe Baden (vetëm Bergdietikon).

Frauenfeld, kryeqyteti i kantonit Thurgau, përkujton Bechtelistag të hënën e tretë të janarit të çdo viti. Dita do të ketë orar të zgjatur të hapjes në shumë restorante për të shënuar Natën e Bechtelis – një gjë e madhe.

Pavarësisht kësaj, shumë dyqane dhe shërbime në qytet do të mbyllen më 2 janar.

Në kantonet e tjera të Zvicrës, disa punëdhënës ende mund të zgjedhin të mbyllin dyert e tyre për të bërë inventar, ndërsa shitësit e mëdhenj me pakicë mund të qëndrojnë të hapur.

Vini re se shumica e bankave në Zvicër, pavarësisht nëse Dita e Berchtold është festë bankare apo jo, do të mbyllen më 2 janar.