Lajme

Gjykata Federale konfirmon dënimin me 16 vjet burg të shoferit për plagosjen e polices

Ajo ka hedhur poshtë ankesën e një të dënuari që kishte goditur me makinë dhe plagosur rëndë një police, teksa ikte nga policia, në vitin 2019

Në tetor të vitit 2023, Gjykata e Lartë (kantonale) e Cyrihut pati dënuar personin i cili ishte 20 vjeç në kohën e krimit, për tentativë për vrasje të shumëfishta të dy policeve dhe vepra të tjera. Ai qe dënuar me 16 vite burg, dënim ky i cili ishte kthyer në  masa terapeutike stacionare.

Në vendimin e saj të botuar të hënën, Gjykata Federale ka hedhur poshtë të gjitha argumentet e ankuesit. Ai kishte thënë se atëbotë mendonte se mund të shpëtonte duke shmangur linjën e policisë në trotuar. Kur kishte parë, në momentin e fundit se aty kishte punonjës policie, ishte tepër vonë për t’i shmangur.

Gjykata Federale e konsideron vlerësimin e gjykatës më të ulët si jo arbitrar por korrekt. Nga raportimi rezulton se nga shpejtësia e makinës së të dënuarit dhe përplasja me punonjësin e policisë kanë kaluar rreth 3 sekonda. Me përjashtim të një hezitimi prej 4 të dhjetat e sekondës, ai kishte vazhduar të përshpejtonte.

Ai kishte pranuar vdekjen e mundshme të policeve

Sipas Gjykatës Federale, nuk është vendimtar fakti që policja, e cila tashmë mbante pistoletën në dorë, ka qëlluar. Kjo e shtënë e pakontrolluar mund të interpretohet vetëm si një refleks që tregon se policja nuk ka pasur kohë të përqendrohet dhe të njohë rrezikun për të.

Departamenti i II-të i së Drejtës Penale ka konfirmuar gjithashtu supozimin e gjyqësorit të Cyrihut për vrasje me dashje: I riu nuk donte që policet të vdisnin, por duke u larguar me makinë dhe duke u devijuar në trotuarin ku ato ndodheshin, ai i vuri ato në rrezik vdekjeprurës.