Lajme

Kantoni Aargau vazhdon t`i paguajë azilkërkuesit me para të gatshme

Për dhënien e një karte në vend të parave të gatshme për azilkërkuesit ka pengesa ligjore dhe praktike, shkruan qeveria në një deklaratë

Azilkërkuesit në kantonin Aargau duhet të vazhdojnë të marrin para në dorë dhe jo kartë pagese, siç kishte kërkuar SVP e Kantonit Aargau. Qeveria tani e ka refuzuar pagesën me kartë. Ka pengesa ligjore dhe praktike për një gjë të tillë, shkruan ajo në një deklaratë, transmeton albinfo.ch. Sipas Këshillit qeveritar, nuk ka asnjë ofrues të një karte të pranuar gjerësisht në Zvicër.

Për më tepër, niveli i ndihmës sociale për azilkërkuesit dhe të pranuarit përkohësisht në kanton është relativisht i ulët. Përfituesit e ndihmës sociale në zonën e azilit marrin 9.50 franga ndërsa ata me vendimin për ta lëshuar Zvicrën, 7.50 franga në ditë. Sipas qeverisë, këto para nevojiten për jetën e përditshme dhe për këtë arsye shuma të mëdha nuk mund të dërgohen në vendin e prejardhjes së origjinës, siç druhet grupi SVP.

Si rregull, shuma e ndihmës sociale për azil nuk është arsyeja e arratisjes në Zvicër, shkruan srf.ch. Përkundrazi, faktorë të tillë, si lufta dhe dhuna apo shkeljet e të drejtave të njeriut janë vendimtare për migrimin. Një kartë nuk mund të zvogëlojë ndjeshëm numrin e kërkesave të pabazuara për azil.

Në një mocion, grupi parlamentar i SVP kishte bërë thirrje për një kartë pagese në vend të parave të gatshme, përcjell albinfo.ch. Kjo synon të parandalojë kalimin e pagesave me para në bandat e kontrabandës ose nga bashkëfinancimi i palëve të treta në vendet e origjinës me mbështetjen e qeverisë zvicerane.