Lajme

Këshilltari i ri Federal i Zvicrës është Beat Jans

Beat Jans u zgjodh si këshilltar i ri federal me 134 nga 245 vota. Zgjedhja e tij në vend të Alain Berset kërkonte tri raunde votimi

Këshilltari i ri federal i Zvicrës quhet Beat Jans: 59-vjeçari sjell përvojë drejtuese si këshilltar qeveritar dhe, si banor i Bazelit, përfaqëson një rajon që nuk është përfaqësuar në qeverinë e shtetit për 50 vjet vjet, transmeton albinfo.ch. Që nga koha e tij në Këshillin Kombëtar (deputet federal), Jans është ende i lidhur mirë në Bernën Federale dhe mbahet mend si një politikan kompetent.

Për rivalin e tij, Jon Pult, zgjedhjet përfunduan me zhgënjim: 39-vjeçari konsiderohet një talent politik natyral dhe është shumë i njohur në grupin parlamentar të PS-së, raporton srf.ch. Megjithatë, shumë qytetarë ishin të shqetësuar nga e kaluara e tij në Juso, në Graubünden Dhe në seancat me palët e tjera ai ia doli më pak se Beat Jans.

Një aspekt i rëndësishëm i zgjedhjes së pasardhësit të Alain Berset janë votat e shumta për Daniel Jositsch, kandidati i preferuar i qytetarëve, por jo dhe i partisë së tij, PS-së. Shumë deputetë të klasës së mesme nuk iu përmbajtën udhëzimeve të liderëve të partisë së tyre dhe votuan për kandidatin Jositsch, edhe pse deputeti i Dhomës së Kantoneve, nga Cyrihu, nuk ishte kandidati zyrtar i PS-së.

Gjatë seancës së sotme të përbashkët parlamentare (ku bëhen bashkë të dy dhomat) zgjedhjes i nënstrohen edhe të gjithë këshilltarët aktualë federalë (ministrat). Zakonisht kjo procedurë shërben më shumë për “testimin” e imazhit që gëzojnë ministrat në detyrë se sa që bëhet një rizgjedhje reale. Ka ndodhur tepër rrallë që ndonjëri nga ministrat të mos e kalojë këtë testim.

Kështu, në përfundim rezultoi se janë rizgjedhur që të gjashtë ministrat (i shtati, vjen nga sot dhe quhet Beat Jans): Guy Parmelin (FDP), Ignazio Cassis (FDP), Viola Amherd (Mitte, Qendra), Karin Keller-Sutter (FDP) Albert Rösti (SVP) dhe Elisabeth Baume-Schneider (SP)