Lajme

Kush duhet të marrë një vaksinë shtesë për Covid në Zvicër?

Të gjithë shpresonim që koronavirusi do të ishte zhdukur - nëse jo plotësisht i harruar - tani. Por variantet e tij të ndryshme janë ende përreth dhe rishfaqen periodikisht, kjo është arsyeja pse qeveria zvicerane po rekomandon një raund tjetër të vaksinave për disa njerëz

Ndërsa më e keqja e pandemisë Covid që kishte përfshirë globin në vitin 2020 fatmirësisht ka mbaruar, koronavirusi nuk u largua kurrë.

Pse është kjo?

Sipas epidemiologut Christian Althaus nga Universiteti i Bernës, “ashtu siç ka gjithmonë valë të reja epidemike me grip apo sëmundje të tjera virale të frymëmarrjes, edhe infeksionet Covid po rriten herë pas here, veçanërisht në vjeshtë”.

“Ne duhet të pajtohemi me këtë”, shtoi ai.

Megjithëse kishte qëndruar kryesisht në gjumë gjatë muajve të ngrohtë, tani që moti është më i ftohtë dhe njerëzit po kalojnë më shumë kohë brenda, infeksionet janë në rritje.

Lajmi i mirë është se variantet më të reja – Eris (EG.5) dhe Pirola (BA.2.86) – nuk janë aq të rrezikshme për popullsinë sa paraardhësit e tyre të hershëm, Alpha dhe Delta, të cilat të dyja morën dhjetëra mijëra jetë, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Çfarë dimë për dy variantet ‘e reja’?

Epidemiologët thonë se Pirola përhapet më shpejt se Eris dhe është nën mbikëqyrje të shtuar nga autoritetet shëndetësore. Ndërsa të dy variantet janë ngjitëse, deri më tani nuk ka asnjë shenjë që ato janë aq të rënda sa Alfa dhe Delta.

“Krahasuar me vitet e pandemisë 2020 dhe 2021, situata ka ndryshuar ndjeshëm: tek njerëzit nën 65 vjeç që nuk kanë faktorë rreziku, probabiliteti i një forme serioze të Covid-19 është minimale”, tha zyra zvicerane e shëndetit publik (FOPH). Nga ana tjetër, në mesin e njerëzve të cenueshëm, rreziku është dukshëm më i lartë. (Lexoni më shumë për këtë më poshtë).

Kjo për shkak se variantet aktualisht në qarkullim mund t’i shpëtojnë pjesërisht imunitetit të fituar nga popullata gjatë valëve të mëparshme Covid, Për më tepër, mbrojtja e ofruar nga vaksinimi (ose infeksioni i mëparshëm) zvogëlohet gradualisht me kalimin e kohës, tha FOPH, përcjell tutje albinfo.ch.

Fushata e re

Të hënën, autoritetet e shëndetit publik nisën një fushatë të re, duke u bërë thirrje njerëzve në nevojë të vaksinohen kundër varianteve të reja.

“Meqenëse pothuajse të gjithë tashmë kanë qenë në kontakt me koronavirusin, sistemi ynë imunitar tashmë e ka hasur atë”, tha FOPH. “Tek njerëzit pa faktorë rreziku, variantet aktuale në përgjithësi shkaktojnë vetëm forma të buta të sëmundjes”.

“Megjithatë, njerëzit vulnerabël janë në rrezik të shtuar për të zhvilluar sëmundje të rënda dhe mbrojtja e tyre imune ka më shumë gjasa të bjerë. Vaksinimi forcon mbrojtjen kundër një ecurie të rëndë të sëmundjes dhe ndërlikimeve të saj për disa muaj”.

Kush konsiderohet të jetë “i cenueshëm”?

Për FOPH dhe Komisionin Federal për Vaksinimet, njerëzit më të rrezikuar nga zhvillimi i komplikimeve nga Covid (dhe për këtë arsye u kërkohet të imunizohen) janë:

– Ata mbi 65 vjeç

– Personat me imunitet të kompromentuar rëndë

– Ata 16 vjeç e lart që kanë sëmundje kronike ose sindromën Down

– Gratë shtatzëna, nëse mjeku i tyre rekomandon imunizimin

Vaksinat do të jenë pa pagesë për grupet e sipërpërmendura. Të gjithë të tjerët do të ngarkohen.

Si më parë, dozat Pfizer dhe Moderna do të jenë të disponueshme, së bashku me Novavax.

Dhe ndërsa jeni në të, mos harroni gripin

Së bashku me fushatën e saj të vaksinimit kundër Covid, FOPH po nxit gjithashtu njerëzit në rrezik (njëlloj si ata të prirur ndaj komplikimeve të koronavirusit) që të marrin gjithashtu një vaksinë kundër gripit.

“Gripi nuk është gjithmonë i butë dhe mund të shkaktojë komplikime serioze,” vuri në dukje FOPH. “Vaksinimi vjetor siguron mbrojtje të mirë kundër infeksioneve dhe sëmundjeve. Rekomandohet për njerëzit me rrezik të lartë të komplikimeve”.

Në disa raste, gripi mund të çojë në kushte serioze, si pneumonia, me disa qindra njerëz që vdesin nga komplikimet çdo vit në Zvicër. Pjesa më e madhe e tyre janë pacientë me imunitet të dobësuar, si të moshuar dhe persona që vuajnë nga sëmundje kronike.