Shqiperia

Mësuesit shqiptarë, të shqetësuar që gjeneratat e reja flasin më mirë anglisht se shqip

2024 është “Viti i Gjuhës Shqipe”, shpallur nga Ministria e Arsimit të Shqipërisë për të treguar rëndësinë që arsimi dhe gjuha shqipe kanë në zhvillimin e identitetit kombëtar.

Ajo që aktualisht përbën shqetësim është fakti që brezat e rinj veçanërisht po e zëvendësojnë shqipen me anglishten. Tregues është edhe fakti që maturantët dalin më mirë në provimin e gjuhës angleze, sesa në gjuhën shqipe, raporton tch, përcjell albinfo.ch.

“Ne përpiqeni t’u mësojmë fëmijëve anglishten, se shqipen nuk kanë ç’e duan, se nuk do të jetojnë këtu. Ky është një kompleks i thellë inferioriteti, është mosrespekt për veten. Gjuha është ajo që na dallon nga gjithë pjesa tjetër e natyrës. Gjuha jonë prodhon fjalë, ne jemi produkt i fjalës. Përmes fjalës, kemi ndërtuar ligjet, kemi ndërtuar marrëdhëniet me njëri-tjetrin, kemi arritur të shkojmë në hënë dhe dolëm në univers”, tha Lira Gjika, eksperte e Mirërritjes.

Gjika thotë se gjuha është identiteti, karakteri, është vetë njeriu.

“Po u morëm me këto që shqipja nuk bën… Gjuha është ajo që na formon, sado gjuhë të tjera të di, ato që më ndihmojnë që në gjuhën time të jem më cilësore, mos të jem banale dhe fyese. Gjuhët e tjera janë për të ndihmuar atë që jemi. Unë jam shqiptare, di shqip, çdo gjë e ndiej në gjuhën time”.