Lajme

Ministrja austriake kërkon që të huajt të mësojnë mirë gjuhën në këmbim të përfitimeve sociale

Ministrja austriake e Integrimit, Susanne Raab, nga ÖVP, e ka hedhur idenë për ta bërë të detyrueshme për emigrantët që të arrijnë një nivel të caktuar të gjermanishtes nëse marrin përfitime sociale për t’i integruar ata më mirë në tregun e punës.

Raab, nga Partia Popullore Austriake (ÖVP), tha se ajo mund të parashikonte një sistem që do t’i shihte njerëzit të merrnin lloje të caktuara të mbështetjes sociale – të njohur si Sozialhilfe – që duhet të arrinin një “nivel të caktuar të aftësisë gjuhësore” brenda një periudhe kohe për të mbajtur përfitimet e tyre, shkruan The Local.

Për momentin, tha ajo vetëm frekuentimi është i detyrueshëm për të mos humbur ndihmat sociale.

Raab po fliste në një prezantim të ‘Raportit të Integrimit’ të enjten, raportoi gazeta austriake Der Standard. “Ne po mendojmë se si ta hartojmë këtë në ligj”, tha Raab.

Ministrja mbështeti gjithashtu një periudhë pritjeje për emigrantët që të mund të përfitojnë ndihmë sociale në Austri bazuar në modelin danez.

Siç raportoi The Local, ÖVP ka deklaruar se të huajt duhet të jetojnë në Austri për pesë vjet përpara se të kenë të drejtë të kërkojnë përfitime.

Raab tha se sistemi social nuk duhet “të jetë një nxitje” për emigracionin, përcjell albinfo.ch.

Ajo tha se “nuk e kuptonte” pse kaq shumë njerëz nuk bëjnë kapërcim në tregun e punës pavarësisht përfundimit të disa kurseve dhe në vend të kësaj janë të mbërthyer në një “lak kursi të pafund”.

“Unë mendoj se është e papranueshme, veçanërisht në situatën aktuale të tregut të punës, që njerëzit të kalojnë vite në sistemin e mirëqenies”, tha Raab, shkruan The Local.

Nga shtetasit e huaj që mbërritën në Austri në vitin 2022, shtatë nga 10 kishin nevojë për shkrim-lexim, tha Raab. Kjo përqindje është më e larta në mesin e sirianëve, me 78%.

Katharina Pabel, kryetare e bordit këshillues të integrimit, tha se kishte nevojë për t’u ofruar emigrantëve më shumë ndihmë.

Pabel bëri thirrje për një ofertë më fleksibël të gjuhës gjermane, siç janë njësitë e mësimit të gjermanishtes në internet të organizuara nga Fondi i Integrimit (ÖIF), të cilat janë të përshtatura për punë të nivelit fillestar.

Megjithatë, ka një kundërshtim të fortë.

Zëdhënësi i integrimit të partisë liberale NEOS, Yannick Shetty, akuzoi Raab për “përkujdesje të mëtejshme ndaj FPÖ (Partia e Lirisë) me kërkesën populiste për shkurtime në përfitimet sociale”.

Ekspertët kundërshtuan gjithashtu idenë e vendosjes së një ‘kërkese të performancës’.

Sa njerëz me prejardhje nga shtetet e tjera jetojnë në Austri?

Austria është një vend i larmishëm. Shifrat e fundit tregojnë se çdo i katërti person në Austri ka një sfond migrimi.

Gjithsej 2.35 milionë njerëz me prejardhje migrimi kanë jetuar në Austri në vitin 2022, tha të enjten Tobias Thomas, Drejtori i Përgjithshëm i Statistikave të Austrisë. Përqindja e atyre, prindërit e të cilëve kanë lindur të dy jashtë vendit u rrit nga 25.4 për qind një vit më parë në 26.4 për qind të popullsisë totale në fund të 2022, përcjell albinfo.ch.

Grupi më i madh i 1.7 milionë të huajve që jetonin në Austri që nga 1 janari i këtij viti ishin shtetasit gjermanë (225,000), të ndjekur nga rumunët (147,500), serbët (121,900) dhe shtetasit turq (119,700).

Vendet e origjinës Kroacia, Hungaria, Bosnjë e Hercegovina, Siria, Ukraina dhe Polonia renditen në vendin e pestë deri në dhjetë. Rritjet më të forta që nga viti 2015 në numra absolut ishin midis rumunëve (me një rritje prej 74,100), ukrainasve (një rritje prej 71,000), sirianëve (plus 70,900) dhe gjermanëve (një rritje prej 54,500), shkruan The Local.