Lajme

Mjekët milionerë në Zvicër

Siç lexojmë në SonntagsZeitung, "një numër jo i vogël fiton dukshëm më shumë se 1 milion franga"

Pagat milionere të mjekëve po bëjnë presion mbi llogaritë e spitaleve dhe po nxisin shpërthimin e kostove të kujdesit shëndetësor, shkruan SonntagsZeitung (SoZ).

Pagat janë kryesisht konfidenciale, por gazeta e së dielës citon të dhëna nga Berna, ku spitalet me kontratë shërbimi kantonale duhet të zbulojnë pagat e mjekëve të tyre kryesorë, transmeton albinfo.ch.

Sipas gazetës, në vitin 2022, gjashtë mjekë fituan nga 600,000 deri në 700,000 franga, dy fituan më shumë se 700,000 franga dhe të paktën një mori mbi 1 milion franga.

Ekonomisti i shëndetësisë, Heinz Locher, i cituar nga SoZ, pohon se “një numër jo i vogël fiton dukshëm më shumë se 1 milion franga”. Sipas tij, këto shpërblime janë “të papërshtatshme”. Megjithatë, ka edhe struktura që parashikojnë kufizime pagash për mjekët kryesorë: vitin e kaluar në Spitalin Universitar të Cyrihut u prezantua një model i ri kompensimi për mjekët e lartë, me maksimum 1 milion franga.

Pavarësisht kësaj, kostot e pagave për të gjithë profesionin mjekësor janë rritur në mënyrë dramatike në vitin 2023: në shumë spitale, pagat e mjekëve përfaqësojnë rreth një të pestën e shpenzimeve totale operative. Në gjithë Zvicrën pagat e kombinuara të të gjithë mjekëve të spitaleve arritën në 4.3 miliardë franga.