Lajme

Për çka votohet sot në Zvicër?

Zvicra, me një popullsi të plakur që përballet me një kosto jetese gjithnjë në rritje, po mban referendum të dielën për dy iniciativa që do të riformësonin jetën e pensionistëve në mënyra të ndryshme.

Një propozim për të rritur gradualisht moshën e daljes në pension nga 65 në 66 duket se do të dështojë, por një propozim i dytë që kërkon të rrisë pagesat e pensioneve mund të votohet.

Ky propozim, i paraqitur nga sindikatat zvicerane dhe i titulluar “Më mirë të jetosh në pension”, kërkon një pagesë mujore të 13-të të pensionit çdo vit, e ngjashme me pagën e “muajit të 13” që marrin shumë punonjës në Zvicër dhe vende të tjera evropiane.

Sondazhet e opinionit tregojnë se shumica e votuesve zviceranë e favorizojnë nismën, ndonëse avantazhi “po” është zvogëluar dhe rezultati mbetet i paqartë.

Pagesat mujore të sigurimeve shoqërore në Zvicër mund të rriten në 2,450 franga zvicerane për individët dhe 3,675 franga për çiftet e martuara.

Pagesat nuk shkojnë larg në një vend të renditur vazhdimisht ndër më të shtrenjtët në botë.

Qiraja për një apartament tipik me dy dhoma gjumi në qytetet zvicerane është të paktën 3000 franga dhe një kafe kushton mbi pesë franga.

Nëse zviceranët e miratojnë ndryshimin, ata nuk do të ishin të parët në Evropë — Lihtenshtajni fqinj, një vend tjetër i kushtueshëm që përdor frangën zvicerane, ka pasur një sistem të ngjashëm prej vitesh.

Kostot ‘në rritje’

“Ka një krizë të fuqisë blerëse”, tha Pierre-Yves Maillard, kreu i Federatës së Sindikatave Zvicerane (SGB) dhe pjesë e fushatës “po”.

“Pensionistët po shohin se standardet e tyre të jetesës po gërryen”, i tha ai AFP javën e kaluar.

“Kostoja e jetesës vazhdon të rritet”, pranoi Jakob Hauri, një pensionist i cituar nga fushata.

Partitë e majta mbështesin nismën, por ajo po luftohet ashpër nga partitë e djathta dhe të qendrës, dhe qeveria dhe parlamenti zviceran e kundërshtojnë zyrtarisht atë.

Qeveria ka thënë se rritja e propozuar do të kushtonte më shumë se katër miliardë franga zvicerane në vit, duke paralajmëruar se do të kërkonte rritje taksash dhe mund të kërcënonte stabilitetin financiar të sistemit të sigurimeve shoqërore.

Ai gjithashtu thotë se do të ketë përfitime sociale të kufizuara nga ndryshimi i propozuar, i cili do t’u japë pagesa shtesë të gjithë pensionistëve, pavarësisht nga gjendja e tyre financiare.

“Nëse nisma kalon, shumë pensionistë do të marrin një pagesë të 13-të të sigurimeve shoqërore edhe pse nuk kanë vërtet nevojë për të”, paralajmëroi ai.

‘I papërgjegjshëm’

Për Partinë Popullore Zvicerane të së djathtës, nisma “e papërgjegjshme” do t’i lejojë përdoruesit e lirë të shterojnë sistemin e sigurimeve shoqërore.

Partia më e madhe e Zvicrës është përpjekur të nxisë opozitën me reklama, duke përfshirë një që tregon se kartëmonedhat 100 franga janë thithur në një kanal.

Ajo fushatë duket se ka pasur efekt.

Në sondazhin e fundit të kryer nga gfs.bern për transmetuesin publik SSR, 53 përqind e të anketuarve thanë se e mbështesin nismën, ndërsa 43 përqind e kundërshtuan atë.

Mbështetja është ulur nga 61 për qind në një sondazh të ngjashëm më pak se një muaj më parë.

Është gjithashtu gjithnjë e më e pasigurt nëse nisma do të mbledhë shumicën e dyfishtë të nevojshme për të kaluar, duke fituar si votën popullore ashtu edhe shumicën në shumicën e 26 kantoneve të Zvicrës.

“Ne kemi shpresë”, tha Maillard.

Rritja e moshës së pensionit?

Sistemi i demokracisë së drejtpërdrejtë të Zvicrës po trajton gjithashtu të dielën një propozim nga dega rinore e Partisë Liberale të krahut të djathtë për të rritur gradualisht moshën e daljes në pension nga 65 në 66 vjeç gjatë dekadës së ardhshme për të siguruar financimin e plotë të sistemit të pensioneve.

Votimi vjen më pak se dy vjet pasi votuesit zviceranë zgjodhën ngushtë të rrisin moshën e pensionit për gratë nga 64 në 65, për të përputhur moshën e daljes në pension për burrat.

Por nisma duket “e vdekur”. Sondazhet e fundit tregojnë se vetëm 35 për qind e të anketuarve e favorizojnë një veprim të tillë, ndërsa 63 për qind e kundërshtojnë atë.

Shumica e njerëzve votojnë paraprakisht në Zvicër, e cila mban referendume çdo disa muaj.

Të dielën, qendrat e votimit do të hapen vetëm për disa orë para se të mbyllen në mesditë, me rezultatet fillestare që priten në mesditë./The Local