Lajme

Personat me nevoja të veçanta janë të përjashtuar nga shoqëria në Zvicër

Katër në pesë persona me aftësi të kufizuara ndihen të përjashtuar fuqishëm nga shoqëria, veçanërisht në fushën e politikës, punës dhe lëvizshmërisë. Ky është rezultati i një hetimi të porositur nga Pro Infirmis.

Në Zvicër, 20% e popullsisë jeton me paaftësi fizike, me aftësi të kufizuara intelektuale ose me çrregullime psikologjike.

Në parim, personat me aftësi të kufizuara gëzojnë barazi. Megjithatë, kjo e fundit nuk zbatohet as në fakt, as në ligj, shpreh keqardhjen në një deklaratë për shtyp Pro Infirmis, një shoqatë që mbron interesat e personave me aftësi të kufizuara, shkruan RTS.

Sipas studimit të porositur nga organizata, katër nga pesë persona me aftësi të kufizuara mendojnë se pjesëmarrja e tyre sociale është shumë e kufizuar për shkak të paaftësisë së tyre, të paktën në një nga dhjetë fushat e jetës të ekzaminuara nga studiuesit. Më vjen ndërmend përfaqësimi politik, përfshirja në botën e punës dhe lëvizshmërisë.

Sipas Pro Infirmis, ky është studimi i parë përfaqësues kombëtar mbi temën e përfshirjes, i cili u jep zë vetë personave me aftësi të kufizuara. Midis majit dhe korrikut, 1,433 njerëz u intervistuan në këtë studim të kryer nga Instituti i Kërkimeve të Shkencave Sociale Grünenfelder Zumbach.

Gati gjysma e të anketuarve besojnë se shanset e tyre për të gjetur një punë janë shumë të pakta, veçanërisht për shkak të hezitimit të punëdhënësve dhe mungesës së vendeve të punës të përshtatshme, përcjell albinfo.ch.

Personat me aftësi të kufizuara raportojnë gjithashtu pengesa të shumta në aksesin e tyre në transportin publik. Në të vërtetë, studimi zbulon se për një të tretën e të anketuarve, aksesi në transportin publik është i ndërlikuar, kjo përqindje rritet në 50% për paaftësitë fizike. Mjetet motorike si autobusët janë më problematike se tramvajet, për shembull.

Gjysma e personave me aftësi të kufizuara përballen me vështirësi pak a shumë të rëndësishme në aksesin në aktivitete kulturore ose sportive. Kufizime të forta ekzistojnë edhe për sa i përket trajnimit dhe kohës së lirë.

Për sa i përket marrëdhënieve sociale, një vështirësi e madhe për të anketuarit qëndron në krijimin dhe mbajtjen e një marrëdhënie romantike. Të mos jesh në gjendje të përmbushësh pritshmëritë e tjetrit është në krye të frikës së përmendur, shkruan RTS.

Në fund të shqetësimeve, vetëm 5% deri në 8% e të anketuarve ndihen shumë të kufizuar kur bëhet fjalë për aksesin në informacion dhe komunikimin me autoritetet.

Për dy bashkëpresidentët e Pro Infirmis, Pearl Pederguana dhe Manuele Bertoli, ky studim është një “klithmë alarmi” drejtuar politikës dhe duhet të shërbejë si bazë për zhvillimin e masave efektive për përmirësimin e situatës së personave me aftësi të kufizuara.

Një iniciativë popullore (“Iniciativa Përfshirje”) që synon forcimin e barazisë efektive për personat me aftësi të kufizuara në Kushtetutë u lansua në prill. Nismëtarët kanë afat deri më 25 tetor 2024 për të mbledhur 100 mijë firma, përcjell albinfo.ch.