Bota

Pse ndodhin turbulencat me aeroplanë

CNN raporton një shifër domethënëse: çdo vit në SHBA rreth 65 000 fluturime të linjave ajrore vuajnë nga turbulenca të moderuara, ndërsa ato më seriozet ishin 5 500

Episodi i avionit tip “Boeing” i “Singapore Airlines” vë në qendër të vëmendjes fenomenin e turbulencave në lartësi të mëdha, veçanërisht ato të papritura.

CNN raporton një shifër domethënëse: çdo vit në SHBA rreth 65 000 fluturime të linjave ajrore vuajnë nga turbulenca të moderuara, ndërsa ato më seriozet ishin 5 500.

Numrat janë destinuar të rriten, shkruan ATSH, transmeton albinfo.ch.

Profesor Paul Williams, profesor i Shkencave Atmosferike në Universitetin e Reading, BM, beson se ndryshimet klimatike dhe ngrohja globale ndikojnë gjithashtu në shtrirjen e turbulencës.

Ai filloi studimin e fenomenit në vitin 2013 duke arritur në përfundimin se “incidenca nga format më serioze mund të dyfishohen ose trefishohen në dekadat e ardhshme”.

Rreziku i fenomeneve të papritura, të tilla si “turbulenca e ajrit të kthjellët”, bëhet gjithnjë e më konkrete. Nuk është i lidhur me asnjë shenjë vizuale si stuhitë apo retë, godet papritur dhe është e vështirë të shmanget.

Sipas Bordit Kombëtar të Sigurisë së Transportit të SHBA-së, midis viteve 2009 dhe 2018, ekuipazhi i fluturimit nuk mori asnjë paralajmërim në afërsisht 28% të incidenteve të lidhura me turbulencat.

Analiza e Williams parashikon se fitimet e papritura do të rriten ndjeshëm midis 2050 dhe 2080, veçanërisht përgjatë rrugëve më të ngarkuara të linjave ajrore.

Do të rritet edhe kohëzgjatja mesatare e dukurive. Në një fluturim transatlantik, aktualisht parashikojnë 10 minuta turbulenca.

“Kjo mund të rritet në 20 minuta ose gjysmë ore”, thotë profesori. Prandaj, në të ardhmen, pasagjerët do të shohin që tabela e rripit të sigurimit të ndizet më shpesh.

“Kjo perspektivë nuk do ta bëjë fluturimin më pak të sigurt. Aeroplanët janë projektuar me specifika shumë të larta që mund t’i rezistojnë atyre”, përfundon Williams.