Lajme

Si ta kontestoni një gjobë për shpejtësi në Zvicër?

Pothuajse të gjithë ata që drejtojnë një automjet në Zvicër kanë marrë një gjobë për shpejtësinë e lejuar në një kohë ose në një tjetër. Dhe shumica e njerëzve përfundojnë duke paguar për të pa shumë zhurmë

Është e lehtë të tejkalosh kufirin e shpejtësisë nëse nuk je i njohur me ligjet lokale — madje edhe nëse i di. Kjo është arsyeja pse është thelbësore të dihet se çfarë shpejtësie zbatohen në rrugët zvicerane. Shpejtësia maksimale përcaktohet nga rrugët dhe zonat në të cilat udhëtoni. Në autostrada, për shembull, është 120 km / orë, e reduktuar në 100 km / orë në rrugët kryesore (Autostrassen / gjysmë-autoroutes / semiautostrade).

Në rrugët në zonat e banuara të vendosura jashtë qyteteve, shpejtësia është 80 km / orë, dhe në qytete, 50 km / orë. Më pas janë disa rrugë pranë shkollave, në zona të banuara apo në fshatra, ku shpejtësia ulet në 30 km/orë, transmeton albinfo.ch.

Kufijtë e shpejtësisë gjithashtu mund të rregullohen përkohësisht në rast të riparimeve të rrugëve ose punimeve ndërtimore.

Sa i përket gjobave, shuma varet nga sa shpejt vozitni, në çfarë lagje jeni dhe sa shkelje të tjera të shpejtësisë keni tashmë. Nëse tejkaloni shpejtësinë deri në 5 km/orë, gjoba juaj do të jetë 20 franga në autostradë dhe 40 franga nëse shkelja ka ndodhur në rrugë kryesore ose dytësore, transmeton tutje albinfo.ch.

Gjoba për drejtimin nga 6 deri në 10 km/orë mbi kufirin ligjor është 60 franga në autostradë, 100 në rrugët kryesore dhe 120 franga në zonat e banuara. Vozitja me 11 deri në 15 km/orë me shpejtësi maksimale do t’ju kushtojë 120 franga në autostradë, 160 në rrugën kryesore dhe 250 në zonat e banuara.

Tejkalimi i kufirit me mbi 16 deri në 20 km/h ju sjell më shumë telashe: 180 franga në autostradë dhe 240 në rrugën kryesore. Por nëse kapeni duke ecur me këtë shpejtësi nëpër një zonë të ndërtuar, do t’ju jepet një gjobë më e madhe ose një thirrje për t’u paraqitur në gjykatë.

Po sikur të dëshironi të kontestoni tiketën?

Ju keni të drejtë ta bëni këtë, me shanset tuaja për sukses (ose mungesë të tyre) në varësi të disa faktorëve.

Nëse vërtet mendoni se radari e ‘ekzagjeroi’ shpejtësinë tuaj, duhet t’i njoftoni autoritetet.

Në disa raste (ndonëse të rralla), rezultoi se pajisja ishte vërtet me defekt, siç ndodhi së fundmi në Bernë, ku u dhanë 9604 gjoba të gabuara dhe u mblodhën 6000 franga gjoba për shkak të defekteve të kamerave të shpejtësisë.

Pra, nëse mendoni se kjo mund t’ju ketë ndodhur, mund të kontestoni biletën.

Si?

Kur e merrni gjobën tuaj me postë, ajo përfshin kodin QR me të cilin mund të paguani shumën e kërkuar.

Por në biletë do të thuhet gjithashtu se nëse nuk jeni ju personi që drejtoi makinën tuaj në momentin e shkeljes, duhet të shkruani emrin dhe adresën e shoferit në pjesën e pasme të biletës dhe ta dërgoni përsëri në polici.

Më pas ata do të hetojnë dhe përcaktojnë se kush është fajtori dhe kush duhet të paguajë gjobën.

Nëse dikush tjetër ishte përgjegjës, atëherë ju do të jeni jashtë grepit (edhe nëse jeni pronari i ligjshëm i makinës) dhe policia do të ndjekë shoferin tjetër.

Sidoqoftë, mbani në mend se duhet të jeni të sinqertë, veçanërisht kur kamerat e shpejtësisë bëjnë fotografi, kështu që policia do të shohë se kush e drejtoi makinën – ju apo dikush tjetër.

Nëse keni qenë ai që drejtonit (dhe keni kaluar shpejtësinë), por ende dëshironi të kundërshtoni gjobën duke pretenduar rrethana ekstreme, mund ta çoni këtë çështje në gjykatën e rrethit administrativ.

Megjithatë, edhe këtu, shanset tuaja për sukses janë të pakta, megjithëse shumë varet nga situata ekstreme dhe urgjente që ju detyruan të përzënë si lakuriq nate nga ferri.

Nuk është e qartë se çfarë përbën, ligjërisht, një arsye të vlefshme, por dijeni se pretendimi për një nevojë urgjente për të përdorur tualetin nuk do të funksionojë.

Në vitin 2021, Gjykata Federale e Zvicrës shqyrtoi një rast të një automobilisti që voziti 123 km/h në një zonë 80 km/h, gjoja sepse një fillim i papritur i diarresë e detyroi atë të nxitonte për të gjetur një tualet.

Gjykata vendosi se kjo nevojë e papritur mund të jetë e pakëndshme, por nuk justifikon rrezikimin e shoferëve të tjerë.

Paditësi jo vetëm që duhej të paguante gjobën fillestare, por edhe shpenzimet gjyqësore dhe administrative.