Lajme

Si krahasohen rregullat për shtetësinë e dyfishtë në Zvicër me pjesën tjetër të Evropës?

Kur bëhet fjalë për plotësimin e të gjitha kërkesave dhe kritereve për shtetësi, ato të Zvicrës janë ndër më të vështirat në Evropë. Por mbajtja e shtetësive të shumta lejohet. Ne shikojmë se si krahasohen rregullat

Marrja e shtetësisë në një shtet tjetër nuk është një shëtitje në park. Kudo që të aplikoni, ka disa ‘dhimbje koke’ burokratike, rregulla të ndryshme të qëndrimit dhe përjashtime. Ndërkohë, disa vende mund të kërkojnë që njerëzit të heqin dorë nga shtetësia e tyre e origjinës si rezultat i procesit, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Zvicra

Në shumë vende, si Zvicra, Franca, Italia dhe Suedia, si dhe në Belgjikë, Irlandë dhe MB, lejohet mbajtja e më shumë se një kombësie.

Ligji zviceran ka lejuar shtetësinë e shumëfishtë pa asnjë kufizim që nga viti 1992, me kusht që shteti ose shtetet e tjera në fjalë ta lejojnë atë. Në Zvicër, rreth 20 për qind e popullsisë rezidente të përhershme të moshës 15 vjeç e lart ka dy pasaporta – një zvicerane, përveç asaj të huaj.

Megjithatë, vlen të theksohet se marrja e shtetësisë në Zvicër njihet si një proces i vështirë. Përmbushja e të gjitha kërkesave – të tilla si kohëzgjatja e qëndrimit, aftësitë gjuhësore dhe integrimi – është vetëm gjysma e betejës në rrugën drejt një pasaporte zvicerane.

Edhe nëse plotësohen të gjitha kriteret, aplikimi juaj duhet të miratohet në nivel kantonal, komunal dhe federal si pjesë e strukturës politike dhe të demokracisë së drejtpërdrejtë të Zvicrës. Kjo mund të përbëjë vështirësi për banorët ndërkombëtarë që përpiqen të vendosen në Zvicër.

Në përgjithësi për shtetësinë përmes natyralizimit, duhet të keni jetuar ligjërisht në Zvicër për të paktën 10 vjet dhe të keni një leje qëndrimi të përhershme (leje C).

Ju gjithashtu duhet të keni jetuar në kantonin tuaj për një kohë të caktuar, ku secili kanton ka rregullat e veta për këtë, përcjell tutje albinfo.ch.

Ku tjetër lejohet shtetësia e dyfishtë?

Në Francën fqinje, kërkesa për rezidencë për natyralizim është përgjithësisht pesë vjet, duke treguar integrimin në mënyrën franceze të jetesës dhe njohjen e gjuhës frënge.

Në Itali mund të aplikoni për shtetësi pas 10 vitesh qëndrimi, ose katër për shtetasit e BE-së dhe dy për një rezident të martuar me një shtetas italian. Kërkohet gjithashtu një test gjuhësor.

Suedia është një nga vendet e pakta ku nuk nevojiten teste gjuhësore apo qytetare, megjithëse qeveria planifikon ta ndryshojë këtë. Rregulli i përgjithshëm është pesë vite të njëpasnjëshme të qëndrimit, me mungesa më shumë se gjashtë javë gjatë një viti të zbritura nga totali. Personat e martuar, në një partneritet të regjistruar ose partnerë që bashkëjetojnë me një shtetas suedez mund të aplikojnë pas tre vjetësh.

Qeveria suedeze ka nisur një hetim për të zgjatur kërkesën e qëndrimit në tetë vjet. Nuk është ende e qartë nëse do të ketë përjashtime për partnerët e qytetarëve suedezë.

Danimarka ka një nga ligjet më të rrepta të shtetësisë. Natyralizimi kërkon një periudhë shtesë pritjeje prej dy vjetësh pas marrjes së një leje qëndrimi të përhershme, e cila zakonisht zgjat tetë vjet. Ekziston edhe një test shtetësie.

Danimarka lejon shtetësinë e dyfishtë pas ndryshimit të ligjit në 2015. Ish-danezët që humbën shtetësinë duke marrë një të huaj përpara 1 shtatorit 2015, mund ta rifitojnë atë duke bërë një deklaratë në Ministrinë e Emigracionit dhe Integrimit deri më 30 qershor 2026.

Pas një ndryshimi të fundit në rregullore, shtetësia e dyfishtë lejohet edhe në Norvegji. Ata që kanë humbur shtetësinë norvegjeze para vitit 2020 mund ta rimarrin atë duke paraqitur një njoftim për shtetësinë.

Megjithatë, në Holandë ka rregulla më të rrepta. Shtetasit e huaj që fitojnë nënshtetësinë holandeze, ose shtetasit holandezë që marrin një të huaj, duhet të heqin dorë nga shtetësia e origjinës, përveç në disa rrethana specifike – për shembull, për ata që marrin nënshtetësinë e bashkëshortit ose partnerit të tyre ose ata që kanë një leje qëndrimi azili.

Kufizime ekzistojnë gjithashtu në shumë vende të Evropës Lindore, përcjell tutje albinfo.ch.

Ku në përgjithësi nuk lejohet shtetësia e dyfishtë?

Gjermania

Aktualisht, vetëm shtetasit e BE-së dhe të Zvicrës mund të mbajnë nënshtetësinë e tyre të origjinës kur natyralizohen si gjermanë – me disa ndarje specifike. Për shembull, fëmijët me një prind gjerman fitojnë nënshtetësinë gjermane në lindje dhe mund të mbajnë shtetësinë e dyfishtë përgjithmonë. Përveç kësaj, refugjatët, njerëzit nga vendet që ndalojnë heqjen dorë nga shtetësia dhe ata të cilëve u është hequr shtetësia gjatë periudhës naziste mund të mbajnë gjithashtu të dyja pasaportat.

Shtetasit gjermanë që dëshirojnë të natyralizohen në një vend tjetër dhe të mbajnë nënshtetësinë gjermane mund të aplikojnë për një leje mbajtjeje. Në këtë rast ata do të duhet të sigurojnë prova për “vazhdimin e lidhjeve me Gjermaninë” dhe për “arsye thelbësore” për marrjen e shtetësisë tjetër.

Megjithatë, një rishikim i këtyre rregullave është në horizont, me qeverinë gjermane që premton se një “ligji modern i shtetësisë” do të hyjë në fuqi në prill 2024.

Kjo do të lejojë mbajtjen e kombësive të shumta dhe gjithashtu do të reduktojë kërkesat aktuale të qëndrimit.

Në vend të tetë viteve të tanishme, në shumicën e rasteve do të kërkohen vetëm pesë vjet qëndrim në Gjermani. Për njerëzit që mund të demonstrojnë integrim të jashtëzakonshëm – duke përfshirë aftësitë gjermane C1, punën vullnetare ose arritjet mbresëlënëse në karrierën e tyre – shtetësia do të arrihet pas vetëm tre vjetësh.

Austria

“Në parim, kushdo që merr nënshtetësinë austriake me anë të dhënies humbet shtetësinë e tij të huaj”, thuhet në faqen e internetit të qeverisë austriake. Kjo vlen edhe për shtetasit austriakë që marrin nënshtetësinë e huaj.

Austria heq dorë nga kërkesa për të hequr dorë nga shtetësia e mëparshme vetëm nëse kjo është në interes të veçantë të shtetit në bazë të “arritjeve të jashtëzakonshme” në të kaluarën ose të pritshme në të ardhmen.

Austriakët në lindje mund të mbajnë nënshtetësinë nëse aplikojnë për ta bërë këtë përpara se të marrin një shtetësi tjetër dhe nëse kjo justifikohet nga “rrethana të veçanta”, për shembull nëse humbja e saj do të kishte “një ndikim të rëndë të dëmshëm në aftësinë e tyre për të punuar”, ose, në rastin të të miturve, nëse kjo është në interesin e tyre më të mirë.

Fëmijët me të paktën një prind austriak janë austriakë dhe mund të kenë shtetësi të dyfishtë. “Fëmija nuk duhet të vendosë për shtetësinë e tij (të vetme) pasi të arrijë moshën madhore. Megjithatë, shteti tjetër i përfshirë mund t’u kërkojë atyre të marrin një vendim të tillë”, shton uebfaqja.

Falë një ligji të kohëve të fundit, austriakët që u larguan nga vendi përpara 15 majit 1955 për shkak të persekutimeve nga regjimi nazist dhe pasardhësve të tyre, mund t’u rikthehet shtetësia dhe të ruajnë çdo shtetësi tjetër që kanë fituar që atëherë.

Spanja

Si rregull i përgjithshëm, personat që natyralizohen si shtetas spanjollë duhet të heqin dorë nga shtetësia e tyre e mëparshme. Kjo nuk kërkohet për shtetasit e vendeve të Amerikës Latine, Andorrës, Filipineve, Guinesë Ekuatoriale, Portugalisë, Francës apo hebrenjve sefardikë me origjinë spanjolle (afati i fundit që këta të fundit të aplikonin për shtetësi nëpërmjet kësaj rruge skadoi në vitin 2021).

Për shtetasit nga këto vende, kërkesa për qëndrim për të aplikuar për natyralizim është 2 vjet, por për kombësitë e tjera është 10 vjet. Përndryshe është një vit për personat e martuar me një shtetas spanjoll ose 5 vjet për refugjatët.

Duke folur ligjërisht, kushdo tjetër që merr nënshtetësinë spanjolle si britanikët apo amerikanët do të duhet të heqë dorë nga shtetësia e tij origjinale.

Hapi i fundit në aplikimin për shtetësinë spanjolle përfshin daljen para një gjyqtari për t’u betuar për besnikëri ndaj kushtetutës spanjolle. Gjatë kësaj kohe, ata do t’ju kërkojnë gjithashtu të hiqni dorë nga shtetësia juaj origjinale.

Megjithatë, pika kryesore është se nuk do t’ju kërkohet të dorëzoni fizikisht pasaportën tuaj tjetër, kështu që ajo do të mbetet në posedimin tuaj.

Ky artikull është prodhuar pjesërisht nga ekipi i lajmeve Europe Street news.