Autotech

Si mbeti 1 Prilli si Ditë e Gënjeshtrave

Dita e Rrenave është një zakon vjetor më 1 Prill që përbëhet nga shaka me gënjeshtra dhe mashtrime praktike

Më 1 prill 1957 ndodhi pa dyshim një nga mashtrimet më të mira të bëra ndonjëherë.

Ai u frymëzua nga Richard Dimbleby, një gazetar pionier i BBC-së, producent televiziv dhe radiofonik.

Me një sens humori të shtuar dhe të veçantë më 1 prill 1957 ai prezantoi një raport unik për pemët që prodhojnë makarona.

Gazetari tregon një dokumentar, pa dyshim të rremë, ku anëtarët e një familjeje italiane mbledhin makarona dhe bindi britanikët se ato rriten atje.

Menjëherë pas transmetimit të raportit, shikuesit britanikë po kontaktonin BBC-në për të zbuluar se si mund të merrnin të korrat e tyre të pemëve të makaronave.

Historia

Dita e Rrenave është një zakon vjetor më 1 prill që përbëhet nga shaka me gënjeshtra dhe mashtrime praktike.

Historia pas Ditës së Gënjeshtrave është e panjohur dhe ka pasur hipoteza të shumta në lidhje me origjinën e saj.

Megjithatë, teoria më e besueshme e lidh atë me fundin e shekullit të 16-të, kur Papa Gregori XIII propozoi zbatimin e kalendarit gregorian.

Kur kalendari Gregorian hyri në fuqi, 1 janari u bë fillimi i vitit. Ai zëvendësoi praktikën e fillimit të vitit në fund të marsit sipas kalendarit julian. Franca u bë vendi i parë që pranoi dhe zbatoi kalendarin e ri.

Pavarësisht lajmeve që po shpërndaheshin, disa individë nuk ishin në dijeni të ndryshimit ose refuzuan të ndiqnin ndryshimet e reja.

Ata vazhduan të kremtonin Vitin e Ri më 1 prill.

Kështu, njerëzit që ndiqnin kalendarin gregorian filluan të tallnin dhe tallnin këta njerëz.

Praktika e përgjithshme ishte se ata që refuzonin të ndiqnin kalendarin e ri konsideroheshin budallenj dhe talleshin nga ata që e bënin.

Kështu, duke krijuar traditën e 1 Prillit të Ditës së Gënjeshtrave.