Lajme

Studimi: Nisma e reduktimit të primeve shëndetësore është në rrugën e gabuar

Nisma e reduktimit të bonusit po humbet terren në synimet e votimit, por mbetet e mbështetur nga gjysma e popullsisë, tregoi sondazhi i dytë i SSR-së të mërkurën. Dy nismat e tjera të dorëzuara në popull më 9 qershor do të refuzoheshin. Sa i përket ligjit për furnizimin me energji elektrike, ai është hit.

Dhjetë ditë para votimit, nisma e uljes së bonusit është në vështirësi. Teksti, i cili synon të lehtësojë familjet duke dhënë subvencione për ata që kushtojnë më shumë se 10% të të ardhurave të tyre të disponueshme për sigurimin e detyrueshëm të kujdesit shëndetësor, ende bind 50% të zviceranëve. Por vlerësimi i tij ra me gjashtë pikë midis sondazhit të parë dhe të dytë të SSR. Tashmë grupi jo i takon 48% të votave (+8 pikë).

Duke iu nënshtruar të njëjtës dinamikë, nisma për frenimin e kostove në sistemin shëndetësor sot refuzohet nga shumica e të anketuarve (54% jo, +13 pikë). Po forcohet edhe kundërshtimi ndaj nismës kundër vaksinimit të detyrueshëm, duke bërë bashkë tre të katërtat e popullsisë. Së fundi, ligji për furnizimin me energji elektrike vazhdon të përfitojë një mbështetje shumë të gjerë (73% po, -2 pikë).

E nisur nga Partia Socialiste, nisma “Maksimumi 10% e të ardhurave për primet e sigurimeve shëndetësore” krijon një ndarje tradicionale mes të majtës dhe të djathtës. Mbështetësit e PS (89% po, +1 pikë) dhe të Gjelbërve (82%, +5) mbështesin në masë të madhe tekstin. Vota po është gjithashtu në shumicë mes elektoratit të pavarur, por pjesa e saj ka rënë ndjeshëm që nga sondazhi i parë (-14 pikë, në 54%).

Teksti nuk gjen favore te mbështetësit e partive të qendrës dhe të djathtës. Kundërshtarët më të ashpër gjenden midis radikalëve liberalë (84% jo, +11 pikë) dhe vert’liberalëve (68% jo, +12). Ndërsa disa nga përfaqësuesit e zgjedhur të Qendrës u shprehën në favor të nismës, baza partiake – ende në mëdyshje një muaj më parë – tani është qartë kundër projektit (61% jo, +12).

Ashtu si në sondazhin e parë, Zvicra frëngjisht-folëse dhe Zvicra italisht-folëse janë në ballë të luftës në favor të uljes së primeve. Më shumë se dy të tretat e latinëve janë në favor të tekstit, në rënie të lehtë. Me 55% synime votash negative (+9 pikë), Zvicra gjermanisht-folëse duket të jetë një bastion për votën jo. Ky “Röstigraben” e ndërlikon më tej detyrën e nismës, e cila rrezikon të mos arrijë shumicën e kantoneve.

Faktori tjetër përcaktues në zgjedhje janë të ardhurat, tregon anketa e institutit gfs.bern. Njerëzit më pak të pasur votojnë në masë dërrmuese në favor të kufizimit të faturës për të siguruarit. Mbështetja bie ndërsa të ardhurat rriten dhe pika e kthesës është në rangun prej 9,000 deri në 11,000 franga në muaj për familje (50% jo kundrejt 47% po). Jo arrin në 63% në klasën me të ardhura më të larta.

Në kategoritë e tjera, dallimet janë më pak të dukshme. Në fillim të fushatës, zona e banimit me sa duket nuk luajti asnjë rol nëse njerëzit e mbështetën apo jo nismën. Ky nuk është më rasti. Kryesisht në favor të tekstit të një muaji më parë, zonat rurale kanë ndryshuar anë. Vota pro mbetet në mazhorancë në qytetet e mëdha, ndërsa situata është qaf e qaf në qytetet e vogla dhe të mesme.

 

Për më tepër, diferenca midis synimeve të votimit të burrave dhe grave është zbutur, edhe nëse këto të fundit vazhdojnë të mbështesin uljen e bonuseve (52% po dhe 44% jo), ndryshe nga burrat (48% po). % po kundrejt 51% jo). Vota pro mbetet pak më përpara edhe tek moshat 18-39 vjeç dhe të moshuarit, ndërkohë që grupmosha mesatare është kthyer.

Edhe nëse gjendja e formimit të opinionit është “përgjithësisht e avancuar”, instituti gfs.bern beson, duke pasur parasysh trendin, se një po nga njerëzit nuk është aspak e sigurt. E njëjta gjë vlen edhe për shumicën e kantoneve. Megjithatë, një shpërthim mobilizimi i minutës së fundit mund ta ndryshojë situatën. Si i tillë, “diskutimi i nisur për rritjen e primeve për vitin 2025 (një rritje prej 6% sipas parashikimeve të Comparis, shënimi i redaktorit) mund të shkaktojë një ndryshim në opinion”, theksojnë autorët e studimit.

Përballë shpërthimit të bonuseve, ndërkohë që Partia Socialiste sulmon simptomat, Qendra propozon të veprohet për kostot. Në fillim të fushatës, iniciativa e tij për të frenuar kostot arriti të bindte njerëzit përtej bazës së tij elektorale. Kjo nuk është më kështu: vetëm elektorati i partisë së Gerhard Pfister-it ende mbështet zgjidhjen e imagjinuar nga partia e tyre e preferuar, në 66% (+3 pikë).

Ndërsa ata favorizuan tekstin në sondazhin e parë, më pak se gjysma e njerëzve që nuk janë të lidhur me një parti tani duan të fusin një votë po në zarfin e tyre (49% po, -21 pikë). Mbështetësit e gjelbër, ende në favor të nismës një muaj më parë, i janë bashkuar radhëve të kundërshtarëve (52% jo, +17 pikë). Kampionët e jo janë ata pranë PLR-së, të cilët refuzojnë frenimin e kostos me më shumë se 70%.

Në nivel gjuhësor dhe socio-ekonomik, situata e nismës për frenimin e kostove është e ngjashme me atë të iniciativës t. o zvogëloni primet: janë latinët dhe klasat me të ardhura të ulëta dhe të mesme që përbëjnë pjesën më të madhe të trupave partizane. Por krahasimi ndalon këtu, pasi asnjë kategori e popullsisë – përveç banorëve të Ticinos – nuk e mbështet kryesisht propozimin e Qendrës.

Me 73% të synimeve të favorshme të votimit, mbështetësit e ligjit për energjinë elektrike mund të presin me qetësi ditën e votimit të 9 qershorit. I mbrojtur nga Këshilli Federal, pothuajse e gjithë klasa politike dhe organizatat kryesore mjedisore, legjislacioni i ri – i cili synon të promovojë energjitë e rinovueshme energjitë në Zvicër – gëzon popullaritet shumë të lartë në pothuajse të gjitha partitë, me një kulm prej 93% po në mesin e mbështetësve të gjelbër-liberalëve.

Shumica dërrmuese e kundërshtarëve vijnë nga ata pranë UDC-së (53% jo, +5 pikë), e vetmja parti e madhe në vend që mbron refuzimin e këtij teksti që supozohet të sigurojë sigurinë afatgjatë të furnizimit të vendit. dhe dekarbonizojnë konsumin. Në një masë më të vogël, elektorati i pavarur është gjithashtu më pak i bindur se mesatarja kombëtare. Një e treta e njerëzve që nuk janë të lidhur me një parti (+6 pikë) treguan se donin të votonin jo.

I udhëhequr nga Fondacioni Franz Weber, komiteti i referendumit denoncon përparësinë që i jepet prodhimit të energjisë elektrike mbi mbrojtjen e natyrës. Ai ka frikë se ligji i ri do të dëmtojë peizazhin dhe biotopet e mbrojtura. Këto argumente nuk kanë arritur vërtet të lënë gjurmën e tyre, pavarësisht nga rajoni gjuhësor. Në një muaj, vota jo ka fituar vetëm disa pikë në Zvicrën frëngjishtfolëse (19% jo, +4 pikë) dhe në Zvicrën gjermanishtfolëse (26% jo, +5 pikë). Në Ticino, opozita madje ka rënë (15% jo, -8 pikë).

Fati i nismës “Për liri dhe integritet fizik” duket i vulosur. Ky tekst i lançuar gjatë pandemisë Covid-19 është hequr mënjanë nga elektorati i majtë dhe i djathtë. Nga votuesit ambientalistë tek ata të afërt me PLR-në, përfshirë mbështetësit e PS-së dhe partive të qendrës, të gjithë kundërshtohen nga më shumë se 80%. Edhe elektorati i UDC-së anon nga kundërshtarët (50% jo kundër 46% po), e kundërta e sloganit të miratuar nga partia udhëheqëse në Zvicër.

As njerëzit që flasin frëngjisht, as ata që flasin gjermanisht, as banorët e Ticinos duket se nuk ndajnë shqetësimet e nismëtarëve. Ata duan të përjashtojnë çdo detyrim vaksinimi si dhe çdo dëm social dhe profesional në rast refuzimi për t’u vaksinuar. Më gjerësisht, teksti i tyre kërkon që “sulmet ndaj integritetit fizik ose psikologjik të një personi kërkojnë pëlqimin e tyre”.

Popullsia në masë të madhe mbështet argumentet e Këshillit Federal dhe partive kryesore të vendit. Ata theksojnë se integriteti fizik tashmë është i përcaktuar në Kushtetutë dhe se, tashmë sot, askush nuk mund të detyrohet të vaksinohet kundër dëshirës së tij në Zvicër. Duke pasur parasysh formulimin e paqartë të nismës, qeveria i frikësohet gjithashtu pasigurisë ligjore për shumë aktivitete shtetërore në rast të një votimi pro./RTS