Kulturë

Sislej Xhafa

Artist

“Arkivi i meduzës” do eskpozohet duke filluar nga sot  për katër ditë me radhë në galerinë “Blain|Southern” të Berlinit.

Vepra e re e artistit nga Kosova me nam botëror, Sislej Xhafa do të ekspozohet edhe në Londër në kuadër të programit “Art Berlin Contemporary”, që është zhvilluar një platformë tërheqëse për të prezantuar veprat individuale të artistëve bashkëkohorë nga e gjithë bota.

Për të realizuar “Arkivin e meduzës”, Xhafa për një kohë kishte qëndruar në ishullin e Lampedusas.

Sic shkruan gazeta Koha Ditore instalacioni i tij artistik është produkt i një rezidence, në kuadër të së cilës artisti ka investiguar mjediset dhe vendbanimet e emigrantëve që e kanë gjetur veten në këtë ishull “parajse”.

“Duke mbledhur dhe duke prezantuar objektet e përvetësuara dhe gjërat e hedhura nga banorët e Lampedusas, artisti trajton natyrën, përkatësinë, identitetin, humbjen dhe kujtimin”, është përshkrimi që i bëhet “Medusa Archives” në ueb faqen zyrtare të galerisë.

E nga ana tjetër, artisti që më 2013 përfaqësoi Italinë në edicionin e 55-të të Bieneles së Artit në Venecie, e përthekon me pak fjalë hulumtimin në ishull.

“Kujtesë si eksperiencë”, thotë shkurt ai.

Në përshkrimin që shoqëron paralajmërimin për ekspozimin e instalacionit theksohet ndërlidhja e artit të Xhafës me emigracionin, duke përmendur edhe statistika.

Brenda vitit 2014, numri i njerëzve që kanë rrezikuar jetën e tyre për të kërkuar shpëtim në vende tjera është rritur në 51 milionë.

E vala më e madhe e emigrimit ndodh në Evropë, së cilës ia mësyjnë ata që ikin nga konfliktet në Siri, Irak, Libi, Sudan Jugor e Ukrainë.

Por Xhafa thotë se ka gjetur paralele midis emigrantëve që kërkojnë parajsën në ishullin italian me emigrantët shqiptarët nëpër botë

 

 Biografi e shkurt

  • Emri, MbiemriSislej Xhafa
  • Prejardhja:Pejë-Kosovë
  • Vendi ku vepron:Brooklyn, New York-SHBA
  • Profesioni:Artist

  WHO’S WHO të tjera