Lajme

Zviceranët i dërgojnë mbeturinat e tyre në Gjermani

Në zonën kufitare gjermane ka gjithnjë e më shumë zviceranë “turistë” të mbetjeve. Edhe para pandemisë së koronës, në qendrat e riciklimit pranë kufirit në rrethin Waldshut ishte e dukshme që makinat me targa zvicerane vinin vazhdimisht dhe drejtuesit e tyre hidhnin mbeturinat e ambalazheve. Kjo praktikë tashmë po rikthehet, shkruan “Südkurier”.

Tobias Herrmann, zëdhënës i zyrës së qarkut Waldshut, konfirmon se qytetarët zviceranë lejohen të përdorin qendrat e riciklimit në rreth. Pandemia e koronës nuk ka shkaktuar asnjë ndryshim këtu. Megjithatë, vetëm paketimet nga produktet e blera në Gjermani mund të hidhen në këto ferma. “Ne nuk lejohemi të hedhim asnjë mbetje të paketimit zviceran”, thekson Herrmann. Arsyeja për këtë është ligji gjerman i paketimit, i cili licencon vetëm paketimin e jashtëm të vendosur në treg në Gjermani dhe lejon që ato të riciklohen pa pagesë. Tarifat e licencës mbulojnë kostot e grumbullimit dhe riciklimit.

Zviceranëve gjithashtu nuk u lejohet të riimportojnë paketimet që janë blerë në Gjermani dhe janë eksportuar në Zvicër për t’u hedhur në Gjermani. Paketimi i jashtëm i mallrave të blera në Gjermani mund të hidhet vetëm përpara eksportit në Zvicër. Shitësit me pakicë janë gjithashtu të detyruar ta marrin mbrapsht këtë ambalazh të jashtëm.

Hedhja e mbeturinave të mëdha dhe mbeturinave shtëpiake në qendrat e riciklimit nuk lejohet për qytetarët zviceranë që nuk jetojnë në rrethin Waldshut. Megjithatë, kur qytetarët zviceranë dorëzojnë materiale të riciklueshme si letra ose skrap në qendrat e riciklimit të rrethit, ata kontribuojnë në financimin e sistemit të tarifave të mbetjeve pa shkaktuar kosto shtesë.

Situata është e ndryshme në lagjen fqinjë të Lörrach: atje mbetjet e paketimit nuk lejohen të hidhen në qendrat e riciklimit. Çantat e verdha merren vetëm në komunitet në datat e rregullta të grumbullimit dhe qytetarët zviceranë që nuk jetojnë në rrethin Waldshut nuk marrin çanta të verdha, vazhdon “Südkurier”.

Uwe Böhler nga administrata e qytetit Bad Säckingen thotë për “ArgoviaToday” se problemet me mbetjet po rriten çdo vit. “Nga deponitë e egra, mbetjet e mëdha të hedhura në mënyrë të pahijshme deri te mbeturinat e trafikut të hedhura pa kujdes, si kutitë e picave, kutitë e cigareve, vaskat e akullores ose ambalazhet me vete, ne po bëhemi gjithnjë e më të zënë,” shpjegon Böhler.

Një shqetësim tjetër është keqpërdorimi i koshave të mbeturinave komunale: “Është e paligjshme mbushja e këtyre koshave, të cilët në fakt janë të destinuara për mbeturinat e trafikut, me mbeturina shtëpiake për të shmangur tarifat”. Shpesh njerëzit thjesht vendosin qeset e tyre të plehrave shtëpiake pranë koshave publike të plehrave, thotë Böhler.

Sasia e këtyre mbetjeve në fakt po rritet çdo vit. Qyteti i Bad Säckingen po përpiqet të gjejë përgjegjësit për krimet e mbeturinave, gjë që është pjesërisht e suksesshme. Böhler thekson se “qytetarët zviceranë nuk dallohen veçanërisht”.

Megjithatë, vërehet se makinat me targa zvicerane shihen shpesh në qendrat e riciklimit pranë kufirit, ku pasagjerët e tyre i hedhin mbeturinat e paketimit. Në kontejnerët e mëdhenj aty vendosen rregullisht edhe shishe, kuti kartoni, rroba të vjetra dhe mbeturina të mëdha. Böhler nuk mund të konfirmojë nëse turizmi i mbetjeve po rritet. “Duket se është më e lehtë të heqësh qafe sende të tilla këtu në Rhine,” raporton ai./20minuten