Lajme

Zvicra është vendi më inovativ në botë

Zvicra është shpallur vendi më inovativ në botë për të nëntën vit radhazi

Indeksi vjetor i inovacionit global – i përpiluar nga Organizata Botërore e Pronësisë Intelektuale, Universiteti Cornell dhe INSEAD – rendit 129 ekonomi botërore në 80 parametra duke përfshirë kërkimin, teknologjinë dhe kreativitetin, përcjell albinfo.ch.

Zvicra u ndoq nga afër nga Suedia dhe Shtetet e Bashkuara, ndërsa Izraeli mbyll dhjetëshen e parë.

Indeksi i shikon mbi 80 tregues që variojnë nga mjedisi rregullator (ku Zvicra erdhi në vendin e shtatë) për shpenzimet bruto për kërkimin dhe zhvillimin (e katërta) dhe krijimin e aplikacioneve mobile (Zvicra u rendit e 15-ta këtu).

Zvicra bëri më pak rezultate në metrikat, duke përfshirë lehtësinë e fillimit të një biznesi (62 në përgjithësi), lehtësinë e marrjes së kredisë (66) dhe grave të punësuara me diploma të avancuara (28), përcjell tutje albinfo.ch.

Autorët e raportit thanë se shpenzimet për inovacionin ishin ende në rritje dhe u shfaqën elastike pavarësisht ngadalësimit.

Por ata gjithashtu paralajmëruan për shenja të uljes së mbështetjes publike për kërkime dhe zhvillim në ekonomitë me të ardhura të larta.