Lajme

20 kafshë të qëlluara – Graubünden vret më pak ujqër se Valais

Gjuetia proaktive e ujqërve përfundoi më 31 janar dhe sot kantoni i Graubünden raportoi të shtënat për herë të parë.

Kantoni tha se dymbëdhjetë ujqër u qëlluan midis 1 dhjetorit 2023 dhe 31 janarit dhe ka tetë kafshë të qëlluara përpara 1 dhjetorit.

“Në total, 20 nga 31 të shtënat e miratuara deri në fund të janarit 2024 u kryen”, citohet të ketë thënë Arno Puorger, kreu i departamentit të mishngrënësve të mëdhenj, transmeton albinfo.ch.

Pothuajse dy të tretat e të shtënave të miratuara u kryen në Graubünden. Garda e lojës kantonale është e kënaqur, ndonëse qëllimet nuk u arritën në të gjitha paketat. “Rregullorja e parë proaktive” u krye në afate të ngushta, që do të thotë se kantoni kishte hapur terren të ri.

Çfarë thotë këshilltari përgjegjës i qeverisë? Carmelia Maissen, kreu i Departamentit të Infrastrukturës, Energjisë dhe Lëvizshmërisë, pranon: “Ne jemi të vetëdijshëm se fermerët e prekur në veçanti kishin pritshmëri më të larta. Dhe është për të ardhur keq që rregullorja nuk mund të zbatohej plotësisht. Megjithatë, kantoni mund të jetë mjaft i kënaqur me rezultatin”, shkruan SRF.

Cilat ishin objektivat në Graubünden?

Plani ishte që të zhdukeshin plotësisht katër nga dymbëdhjetë tufat e ujqërve në Graubünden. Por asgjë nuk doli prej saj. Kantonit iu desh të ndalonte pjesërisht gjuetinë e madhe të ujqërve më 8 dhjetor. Disa organizata mjedisore kishin paraqitur me sukses një ankesë kundër planeve të të shtënave në Gjykatën Administrative Federale për “shpërfillje të proporcionalitetit”. Siç ndodh zakonisht, kjo kishte një efekt pezullues dhe u bllokuan 13 vrasje të autorizuara.

A ka përfunduar tani gjuetia e ujqërve?

Në Graubünden, më shumë kafshë mund të qëllohen deri në fund të marsit. Kjo është për shkak të të ashtuquajturave miratime reaktive. Kjo do të thotë se një ujk i ri mund të vritet nga tufat Stagias dhe Vorab. Para rregulloreve në fillim të nëntorit, dymbëdhjetë tufa me gjithsej rreth 90 kafshë jetonin në Graubünden.

Sa kafshë u vranë në Valais?

Në kantonin e dytë të madh malor, kantonin e Valais, zyra përgjegjëse publikoi numrat e të vrarëve javën e kaluar. Gjithsej 27 ujqër u vranë gjatë gjuetisë së ujqërve dhe fushata u përshkrua si një “sukses i madh”. Paketat Augstbord dhe Val d’Hérens, si dhe Nanz, Les Toules dhe Chablais u prekën veçanërisht.

Si duket në kantonet e tjera? Paketa Calfeisental ekziston në kantonin e St. Gallen. Përgjegjësi i ka vrarë dy nga tetë ujqërit në dy muajt e fundit dhe zyra përgjegjëse supozon se ujqërit e qëlluar janë dy prindërit.