Lajme

25 vjet të euros, retrospektiva dhe e ardhmja

Për të përkujtuar 25 vjet të monedhës së përbashkët në Evropë, ne kërkojmë nga studentët, punëtorët dhe një ish-president i Bankës Qendrore Evropiane për perspektivat e tyre për të kaluarën, të tashmen dhe të ardhmen e euros dhe eurozonës.

Njëzet vende, një monedhë e vetme: euro po feston 25 vjet ekzistencë, pasi ka përballuar stuhinë e krizave të ndryshme dhe një pandemi globale dhe është bërë një nga monedhat më të rëndësishme në botë.

Ky përvjetor ofron një mundësi për të vlerësuar se si eurozona i ka kaluar këto sfida dhe ka zbatuar reforma për të siguruar stabilitetin e monedhës së saj, duke marrë në konsideratë edhe arritjet dhe perspektivat në të ardhmen.

“Një deklaratë e ekzistencës së një Evrope të bashkuar”

Pra, pse u krijua euro në radhë të parë dhe si u mbijetoi monedha sfidave të shumta me të cilat është përballur?

Real Economy foli me ish-presidentin e Bankës Qendrore Evropiane (BQE), Jean-Claude Trichet, për disa nga momentet historike që kanë shënuar historinë e monedhës së përbashkët. “Krijimi i euros është nevoja për të pasur një treg të vetëm të vërtetë”, shpjegoi ai.

“Ishte me të vërtetë një vendim i madh, por edhe një lloj pohimi, një deklaratë e ekzistencës së një Evrope të bashkuar. Dhe, ajo që ne dëshmuam është se, me të vërtetë, evropianët ishin në gjendje të krijonin një monedhë serioze dhe të fortë. 79% e evropianëve në eurozonë miratojnë euron. Për mua, ky është shpërblimi më i bukur.” Duke reflektuar për kohën e tij si President i Bankës Qendrore Evropiane, Jean-Claude Trichet zbuloi se “dy periudha shumë intensive” i kishin lënë përshtypjen më domethënëse.

“Bota financiare ishte në kolaps pas falimentimit të Lehman Brothers dhe ishte e nevojshme të merreshin shumë shpejt një mori vendimesh jashtëzakonisht të rëndësishme. Kjo kërkonte përpjekje të konsiderueshme. “Pastaj ishte periudha e majit 2010, e cila shënoi fillimin e vërtetë të Kriza e borxhit sovran në Evropë. Gjithsej pesë vende evropiane, gjatë kohës sime, u vendosën në një situatë shumë të vështirë. Dhe kjo kërkonte, besoj, vendime jashtëzakonisht të guximshme nga vendet e përfshira për të kapërcyer krizën, nga qeveritë e tyre dhe natyrisht nga Banka Qendrore Evropiane, e cila, në të gjitha këto çështje, ishte në vijën e parë”.

Perspektiva ekonomike e Evropës për vitin 2023 dhe më tej

Duke parë përpara se çfarë mund të presë e ardhmja për monedhën e përbashkët, Jean-Claude Trichet tha se ishte “i bindur se rruga drejt një konfederate evropiane, një konfederate të vërtetë evropiane, me akoma më shumë unitet mbi buxhetin dhe buxhetin dhe buxhetin e përbashkët”. frontet ekonomike, si dhe uniteti i vërtetë në mbrojtje, siguri dhe diplomaci, është një domosdoshmëri afatgjatë”.

Pas këtyre krizave, Eurogrupi krijoi Mekanizmin Evropian të Stabilitetit për të ndihmuar vendet anëtare që përballen me vështirësi ekonomike. Në vendet që e miratuan atë, euro ka ndryshuar jetën e përditshme të njerëzve, duke i bërë më të aksesueshme udhëtimet, blerjet apo studimet jashtë vendit.