Lajme

5 vendet me konsumin më të lartë të qumështit, ku renditen Zvicra dhe Shqipëria

Qumështi është një ushqim thelbësor që është konsumuar nga njerëzit për mijëra vjet

Është një burim kryesor i lëndëve ushqyese esenciale, si proteinat, kalciumi dhe vitaminat, të cilat janë të nevojshme për ruajtjen e shëndetit të mirë.

Në varësi të faktorëve të tillë, si traditat kulturore, disponueshmëria dhe zgjedhjet e stilit të jetesës, konsumi i qumështit ndryshon shumë në vende dhe rajone. Analizimi i modeleve të konsumit të qumështit mund të zbulojë informacion mbi dietën dhe rezultatet shëndetësore për popullatat në mbarë botën. Ne do të shqyrtojmë konsumin e qumështit për frymë në secilin vend, duke analizuar variacionet dhe tendencat gjatë periudhave, shkruan Scan, transmeton albinfo.ch.

Pirja e qumështit ka shumë përfitime. Qumështi është një burim i madh i kalciumit që ndihmon në forcimin e dhëmbëve dhe kockave dhe ruajtjen e dendësisë së tyre. Ne duhet të pimë qumësht çdo ditë për të parandaluar lloje të ndryshme të problemeve të shëndetit të kockave dhe dhëmbëve.

Qumështi gjithashtu siguron shumë lëndë ushqyese jetike si vitamina A, vitamina D (në produktet e fortifikuara me vitaminë D), riboflavinë, fosfor, vitaminë B12, zink, kalium, kolinë dhe magnez. Ka pasur gjithashtu dëshmi se konsumimi i përditshëm i qumështit nga gratë redukton osteoartritin e gjurit ose inflamacionin e kyçeve. Qumështi përmban një sërë komponentësh që janë në gjendje të kontribuojnë në humbjen e peshës, si dhe të parandalojnë shtimin në peshë.

Më poshtë janë 5 vendet kryesore me konsumin më të lartë të qumështit për frymë (që nga viti 2020):

Mali i Zi

Mali i Zi renditet i pari për sa i përket konsumit të qumështit për frymë, me një mesatare prej 338.01 kg/frymë. Në vitin 2021, prodhimi i qumështit për Malin e Zi ishte 173,409 ton. Çmimi i 1 litër qumësht në Mal të Zi është 1.27 dollarë.

Shqipëria

Shqipëria renditet e dyta për sa i përket konsumit të qumështit për frymë, me një mesatare prej 297.90 kg/frymë. Në vitin 2021, prodhimi i qumështit për Shqipërinë ishte 1,013,033 ton. Çmimi i 1 litër qumësht në Shqipëri është 1.52 dollarë.

Industria e qumështit në Shqipëri dallohet për numrin e konsiderueshëm të prodhuesve të vegjël të qumështit. Qumështi i lopës prodhohet nga rreth 210,000 prona bujqësore, shumica e të cilave kanë më pak se pesë lopë.

Cilat janë produktet e qumështit të njohura në Shqipëri? Në Shqipëri, produktet e qumështit janë një produkt popullor që përfshin jogurtin, djathin, qumështin dhe gjalpin.

Zvicra

Zvicra renditet e treta për sa i përket konsumit të qumështit për frymë, me një mesatare prej 292.88 kg/frymë. Në vitin 2021, prodhimi i qumështit në Zvicër ishte 3,840,200 ton. Çmimi i 1 litër qumësht në Zvicër është 1.83 dollarë.

Kazakistani

Kazakistani renditet i katërti për sa i përket konsumit të qumështit për frymë, me një mesatare prej 283.15 kg/frymë. Në vitin 2021, prodhimi i qumështit për Kazakistanin ishte 6,247,200 ton. Çmimi i 1 litër qumësht në Kazakistan është 1.07 dollarë.

Estonia

Estonia renditet e pesta për sa i përket konsumit të qumështit për frymë, me një mesatare prej 280.15 kg/frymë. Në vitin 2021, prodhimi i qumështit për Estoninë ishte 839,400 ton. Çmimi i 1 litër qumësht në Estoni është 1,03 dollarë. Pirja e qumështit me një përmbajtje yndyre prej 2.5% është lloji më i zakonshëm i qumështit të pijshëm në Estoni.