Lajme

80% e të moshuarve në Zvicër, cak i mashtrimeve

Mashtruesit targetojnë njerëz të moshuar, duke përdorur trukun e nipërve, telefonatat shokuese ose emailet e phishing. Një studim i ri tani tregon se këto lloj mashtrimesh janë shtuar në Zvicër.

Vitet e fundit pothuajse 80 për qind e njerëzve mbi 55 vjeç janë përballur me një mashtrim të tillë. Këtë e tregon studimi i Pro Senectute Switzerland, shkruan SRF.

Organizata për çështjet e plakjes vlerëson se dëmi vjetor është rreth 675 milionë franga. Kjo është dy të tretat më shumë se në studimin e mëparshëm, pesë vjet më parë. Në atë kohë shuma e dëmit ishte 400 milionë franga.

Sipas studimit, një arsye për rritjen mund të jetë pandemia e koronës. Ajo promovoi digjitalizimin dhe kështu krijoi mundësi të reja për mashtrim. Përpjekjet për t’u pasuruar përmes krimit kibernetik janë pothuajse dyfishuar në pesë vjetët e fundit dhe prekin 52.3 për qind të të anketuarve, përcjell albinfo.ch.

Sipas studimit, frekuenca me të cilën të moshuarit vijnë në kontakt me aktivitetin kriminal është gjithashtu e habitshme: në pesë vjetët e fundit pothuajse katër në pesë persona (78.2 për qind) janë përballur me një tentativë mashtrimi. Ndërsa shumica e të prekurve i njohën përpjekjet e mashtrimit si të tilla, pothuajse 20 për qind e të anketuarve ranë viktimë e mashtrimit, shkruan organizata.

Megjithatë, ka indikacione të ndryshme se popullata e moshuar në Zvicër është veçanërisht e vetëdijshme për mashtrimet telefonike, thotë Beatrice Kubli nga Swiss Crime Prevention (SKP).

“Nga ana tjetër, po vërejmë se rastet e fenomenit të ri, thirrjet shokuese po rriten ndjeshëm. Mashtruesit kontaktojnë një të moshuar dhe raportojnë se një i afërm është përfshirë në një emergjencë, prandaj kostot përkatëse tani duhet të parafinancohen. Personi në fjalë ishte përgatitur menjëherë për të plotësuar kërkesën për para, sepse kishin frikë për të afërmit e tyre. Mashtruesit po e shfrytëzojnë qëllimisht këtë gjendje të jashtëzakonshme”, thotë Kübli, shkruan SRF.

Të prekurit shpesh e dinin për fenomenin përpara incidentit.

“Por, në këtë gjendje të jashtëzakonshme njerëzit nuk mendojnë më për të. Fushata aktuale fokusohet qëllimisht në këtë moment tronditjeje dhe inkurajon të moshuarit të heqin telefonin”, shton ai.

Kübli përgjithësisht rekomandon që të moshuarit të mos përfshijnë emrin e tyre të plotë në drejtoritë e adresave – për shembull, në vend të “Rosmarie”, vetëm “R”. Në mënyrë që fenomeni të vihet më mirë nën kontroll, të prekurit duhet të raportojnë edhe në polici – qoftë edhe thjesht një tentativë, përcjell albinfo.ch.