Lajme

84 delegacione mbështesin deklaratën përfundimtare të samitit të Ukrainës

Nga rreth 100 shtete dhe organizata pjesëmarrëse në konferencën e paqes në Ukrainë në resortin Bürgenstock, 84 ishin në gjendje të bien dakord për një deklaratë përfundimtare të dielën. Nuk kishte asnjë mbështetje nga shtetet si India, Brazili dhe Afrika e Jugut.

Krahasimi i listës së delegacioneve në konferencë me listën e vendeve që mbështesin deklaratën përfundimtare tregon se disa shtete nuk do të nënshkruajnë deklaratën përfundimtare: Armenia, Bahreini, Brazili, India, Indonezia, Kolumbia, Libia, Meksika, Arabia Saudite, Afrika e Jugut, Surinami, Tajlanda dhe Emiratet e Bashkuara Arabe.

Mungesa e mbështetjes nga vendet e Brics, të cilat përfshijnë Brazilin, Indinë, Kinën dhe Afrikën e Jugut, si dhe Rusinë, është një faktor domethënës. Kina dhe Rusia nuk kanë udhëtuar në Zvicër. Brazili, India dhe Afrika e Jugut ishin atje, por nuk erdhën me asnjë kryetar shteti, transmeton albinfo.ch.

Asnjë marrëveshje midis shteteve për përfshirjen e Rusisë

Krerët e shteteve dhe qeverive pjesëmarrëse nuk ishin në gjendje të bien dakord për një qasje të qartë për përfshirjen e Rusisë në një proces paqeje në samitin e Ukrainës në Bürgenstock. Presidentja zvicerane, njëherit ministre e Mbrojtjes, Viola Amherd, ka thënë se nuk kishte konsensus mbi pyetjen se kur saktësisht dhe si Rusia duhet të përfshihet në të ardhmen, raporton swissinfo.

“Hapat e mëtejshëm nevojiten dhe Zvicra është e gatshme të luajë rolin e saj. Konferenca krijoi vrull”, tha Amherd.

Sipas saj, deklarata e samitit dërgon një sinjal të fortë se nevojiten ndryshime dhe se ka ide të përbashkëta për një paqe të drejtë dhe të qëndrueshme.

Amherd përmendi gjithashtu sigurimin e objekteve bërthamore, aksesin e Ukrainës në portet e saj, lirimin e të gjithë të burgosurve të luftës dhe kthimin e fëmijëve të dëbuar nga Ukraina në atdheun e tyre.