Lajme

A ka Austria probleme me drogën?

Vjena është ndër kryeqytetet evropiane me numrin më të madh të vdekjeve nga droga. Cila është situata aktuale?

Policia në kryeqytetin austriak, Vjenë, këtë javë mori një sprej special për hundët, i përdorur si një antidot për mbidozën e opioideve. Tashmë është pjesë e paketave të ndihmës së parë të forcës, siç raportuan mediat austriake, transmeton albinfo.at.

Sprej përdoret si antidot për helmimin me opioidë si fentanili dhe është pjesë e pajisjeve standarde të njësive të policisë amerikane. Në Austri, departamentet e specializuara në luftën kundër drogës tani do të marrin edhe flakonet me sprej, konfirmoi Ministria e Brendshme.

Fentanyl konsiderohet të jetë rreth 50 herë më i fortë se heroina dhe kontakti i paqëllimshëm mund të ketë pasoja të rënda – duke përfshirë ndalimin e frymëmarrjes. “Thyrja e sasive të mëdha është veçanërisht e rrezikshme”, tha ministria, sipas raportit të Der Standard. Megjithatë, kontakti me lëkurën mund të përbëjë gjithashtu një rrezik në rrethana të caktuara.

Situata në Austri është e ndryshme nga ajo në SHBA, siç shpjegoi për gazetën Daniel Lichtenegger, Koordinator për Drogën në Ministrinë e Brendshme dhe Shef i Zyrës Qendrore për Luftimin e Krimit të Lidhur me Drogën në Zyrën Federale të Policisë Kriminale. “Por sigurisht, ne duam të jemi të përgatitur në mënyrë që të mos mbetemi prapa”.

Cila është situata në Austri?

Në SHBA, e cila është e rrënuar nga kriza e opioideve, droga tani është shkaku më i zakonshëm i vdekjes për njerëzit midis moshës 18 dhe 49 vjeç. Droga si fentanili vlerësohet të vrasë rreth 70,000 amerikanë çdo vit. Por si është situata në Austri?

Të dhënat e fundit nga Qendra Evropiane e Monitorimit për Drogën dhe Varësinë nga Drogat (EMCDDA) zbulojnë prevalencën e mbidozave të drogës në të gjithë BE-në, duke theksuar rolin e rëndësishëm të opioideve.

Ndërsa rreth 6,400 vdekje të lidhura me drogën u vlerësuan në BE në vitin 2022, raporti vëren se kjo shifër ka të ngjarë të jetë një nënvlerësim për shkak të të dhënave jo të plota nga disa vende.

Sipas të dhënave në dispozicion, opioidet, shpesh të kombinuara me substanca të tjera, ishin shkaku kryesor i vdekjeve të shkaktuara nga droga në BE, duke zënë mbi tre të katërtat e rasteve të tilla në vitin 2022. Kjo çështje është veçanërisht e theksuar në Austri.

Vendi është vetëm pas Danimarkës (94 për qind) dhe barazohet me Bullgarinë (92 për qind). Të gjitha vendet e tjera evropiane ku ka të dhëna të disponueshme kanë më pak se 90 për qind të vdekjeve të lidhura me drogën.

Kur bëhet fjalë për vdekjet nga droga për një milion njerëz të moshës 15-64 vjeç, shifrat e Austrisë janë ende shqetësuese, por jo më të lartat në Bashkimin Evropian (plus Norvegjia dhe Turqia). Irlanda ka problemin më vdekjeprurës të drogës (97 vdekje për një milion njerëz), e ndjekur nga Estonia (95) dhe Norvegjia (86).

Në fillim të këtij viti, Ministria e Shëndetësisë dha alarmin në Austri, kur postoi një raport që tregonte një rritje të mbidozave fatale dhe në përqindjen e vdekjeve të të rinjve.

Rreth 35,000 deri në 40,000 njerëz në Austri janë të varur nga opioidet. Sipas raportit, varësia ndaj opioideve prek kryesisht burrat (tre të katërtat), njerëzit e moshës 25 vjeç e lart (rreth 90 për qind) dhe ata që jetojnë në zona urbane.

Siç tregon raporti, pothuajse gjysma e të varurve nga opioidet jetojnë në Vjenë, ku në vitin 2021 u regjistruan 101 vdekje të lidhura drejtpërdrejt (shifrat e Vjenës për vitin 2022 nuk ishin të disponueshme në raport).

Kjo e bën Vjenën lider në krahasimin e shteteve federale dhe ka arritur kulmin që nga fillimi i matjeve në vitin 2003. Në vitin 2020, 74 njerëz vdiqën nga mbidoza e drogës në kryeqytetin federal.