Lajme

A mund të aplikoj për shtetësi zvicerane nga jashtë?

Kërkimi i natyralizimit është një proces mjaft i ndërlikuar kur jetoni në Zvicër. Është edhe më shumë kur e bëni këtë nga një vend i huaj. Por lajmi i mirë është: nuk është e pamundur

Ekzistojnë tre skenarë, sipas të cilëve ju keni të drejtë të kërkoni nënshtetësinë zvicerane ndërsa jetoni në një vend tjetër: jeni martuar me një shtetas zviceran, keni lindur nga prindër zviceran ose jeni birësuar nga prindërit zviceranë.

Ndërsa ju kualifikoheni për të marrë shtetësinë zvicerane në secilin prej këtyre rasteve, kushtet ndryshojnë, shkruan The Local, transmeton albinfo.ch.

Martesa me një zviceran

Nëse jeni një shtetas i huaj që martohet me një shtetas zviceran ndërsa jeton jashtë vendit, mund të përfitoni nga një proces natyralizimi i shpejtë ose i ‘thjeshtuar’, ashtu siç bëjnë njerëzit që jetojnë në Zvicër.

Megjithatë, ky proces nuk është as i shpejtë dhe as i thjeshtë.

Së pari, duhet të kontaktoni ambasadën ose konsullatën zvicerane në vendin në të cilin ka ndodhur martesa dhe të kërkoni që bashkimi të njihet.

Ju do të duhet të siguroni të gjitha dokumentet përkatëse, si licencën tuaj të martesës dhe çdo gjë tjetër që nevojitet për përfundimin e procesit.

Misioni diplomatik do të kontrollojë saktësinë e dokumenteve, do t’i njohë ato dhe do t’i përkthejë në një nga gjuhët zyrtare të Zvicrës (përveç nëse ato janë tashmë në gjermanisht, frëngjisht ose italisht).

Megjithatë, ky është vetëm hapi i parë, me shumë të tjerë përpara, transmeton tutje albinfo.ch.

Thjesht fakti i martesës me një shtetas zviceran nuk mjafton për të ‘merituar’ një kombësi zvicerane.

Aplikimi juaj për natyralizim duhet të dorëzohet në një ambasadë ose konsullatë zvicerane, por, edhe pse banoni jashtë vendit, duhet të provoni se:

Jeni të martuar me të paktën gjashtë vjet bashkëshort zviceran

Ju keni lidhje të ngushta me Zvicrën; kjo do të thotë se ju keni qëndruar në Zvicër të paktën tre herë për të paktën pesë ditë çdo herë gjatë gjashtë viteve para paraqitjes së aplikimit

Ju jeni në gjendje të angazhoheni në komunikimin e përditshëm të folur në një gjuhë kombëtare

Ju keni njohuri bazë për veçoritë gjeografike, historike, politike dhe sociale të Zvicrës, dhe

Ju mbani kontakte me zviceranët (dhe jo vetëm me bashkëshortin tuaj).

Ju keni lindur nga prindër zviceranë në një vend të huaj dhe ende jetoni jashtë vendit

Nëse jeni fëmijë i prindërve zviceranë, ata duhet të njoftojnë autoritetet zvicerane në vendin e tyre të banimit për lindjen tuaj përpara se të mbushni 25 vjeç.

Pse është kjo e rëndësishme?

Sipas ligjit zviceran, “një fëmijë i lindur jashtë vendit, i cili ka një nënshtetësi tjetër dhe të paktën njëri prej prindërve të të cilit është zviceran, humbet nënshtetësinë e tij zvicerane pasi të mbushë moshën 25 vjeç, përveç nëse një autoritet zviceran jashtë vendit ose në Zvicër njoftohet për lindjen e tij deri në ditëlindjen e tij të 25-të ose nëse kanë deklaruar me shkrim se dëshirojnë të mbajnë nënshtetësinë zvicerane”.

Çfarë do të thotë kjo është se prindërit zviceranë duhet të njoftojnë ambasadën ose konsullatën e Zvicrës në vendin e tyre të rezidencës për lindjen e fëmijës së tyre, për t’u siguruar që fëmijës t’i hiqet shtetësia pasi të mbushin 25 vjeç.

Tani, nëse për çfarëdo arsye nuk e kanë bërë këtë, ju takon juve ta bëni këtë veprim nëpërmjet një ambasade ose konsullate zvicerane, përpara ditëlindjes suaj të 25-të.

Po foshnjat e adaptuara jashtë vendit nga prindërit zviceranë?

Një sistem i ngjashëm është gjithashtu në fuqi për prindërit zviceranë që përshtatin një fëmijë jashtë vendit – ai ose ajo do të jetë gjithashtu zviceran, për sa kohë që fëmija ishte nën moshën 18 vjeç kur birësohet dhe respektohet shenja 25-vjeçare.