Portrete të firmave

Banesë në Kosovë apo në Zvicër?

Rreth asaj se sa ia vlen të blini një banesë apo shtëpi në Kosovë e sa në Zvicër, kemi zhvilluar një intervistë të shkurtër me njohësin e fushës, Petrit Vllasi

 Diaspora kosovare investon në Kosovë kryesisht në patundshmëri. Këtë së paku e dëshmojnë të dhënat zyrtare të Bankës Qendrore të Kosovës, sipas të cilave vetëm gjatë vitit 2021 nga gjithsej 415.3 milionë sa ka qenë vlera e investimeve të huaja në Kosovë, 384.7 milionë janë investuar në “aktivitete të patundshmërisë”. Shtetet kryesore investuese kanë qenë: Gjermania, Zvicra dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Këto informacione i mbështet edhe një anketë e kryer nga UNDP, ku mbi 35% e diasporës së anketuar janë përgjigjur se investojnë në Kosovë, kryesisht në blerjen e patundshmërive.

Por rreth asaj se sa ia vlen të blini një banesë apo shtëpi në Kosovë e sa në Zvicër, kemi zhvilluar një intervistë të shkurtër me njohësin e fushës, Petrit Vllasi.

Petrit Vllasi

Albinfo.ch: Si mendoni, a ia vlen të blini më shumë një banesë apo shtëpi në Kosovë? Po në Zvicër, sa ia vlen?

Petrit Vllasi: Në një nivel thjesht emocional dhe personal, nuk kam asnjë dyshim se një pronë në Kosovë ia vlen të blihet. Dashuria për vendin dhe dëshira për ta vizituar rregullisht çdo vit është ende e pranishme dhe për këtë arsye, një pronë për pushime është gjithmonë e përshtatshme për ta pasur.

Nëse një apartament apo shtëpi ia vlen të blihet, varet nga ajo që kërkon individi. Unë jam më shumë një person i prirë nga fshati dhe qetësia. Kështu që unë preferoj më shumë shtëpinë në fshat sesa banesën në Prishtinë. Është shumë subjektive, këtu nuk ka të drejtë dhe të gabuar.

Për vendin ku jetoni shumicën e vitit, ka shumë më tepër aspekte për t’u marrë parasysh sesa thjesht dilema: një shtëpi apo një apartament. Për shembull, distanca nga shkollat ​​dhe qendrat tregtare si dhe nga vendi juaj i punës.

Me pak fjalë, këtu ka më shumë nevoja për t’u përmbushur sesa që ka pronësia për pushime.

Albinfo.ch: Diaspora investon në Kosovë mjaft shumë në patundshmëri, por a është investim i duhur blerja e banesave dhe shtëpive në Kosovë nga bashkatdhetarët, sipas juve?

Investimi thjesht fitimprurës në pasuri të paluajtshme në Kosovë është mesatarisht më pak tërheqës sesa një investim në pasuri të paluajtshme në Zvicër.

Për një banor në Zvicër duhet të merren parasysh përpjekjet shtesë logjistike që mund të gjenerojë një pronë në Kosovë.

Për më tepër, menaxhimi i një qiramarrësi që është afër territorit është sigurisht më i lehtë se mbi 1’500 km larg. Këto janë gjithashtu aspekte të rëndësishme për t’u marrë parasysh përpara se të investoni në pasuri të paluajtshme.

Albinfo.ch: Sa mund të fitojnë nga lënia me qira e banesave/shtëpive në Kosovë dhe sa në Zvicër?

Petrit Vllasi: Në Kosovë, një banesë prej përafërsisht 60 m2 mund të kushtojë në Prishtinë rreth 60,000 € (që tani është e barabartë me rreth 60,000 CHF) me të ardhura nga qiraja rreth 250 € në muaj. Kjo është një e ardhur vjetore prej 5% mbi kapitalin e investuar.

Në Zvicër për 60’000 CHF kapital për të investuar mund të blini një apartament për 300’000 CHF që jep mesatarisht 600 CHF/muaj (neto, pas zbritjes së interesit dhe kostove të mirëmbajtjes). Domethënë, të ardhura vjetore te 12% e kapitalit të investuar.

Prandaj, profitabiliteti është pothuajse tri herë më i lartë se në Kosovë. Këto llogaritje pa dyshim mund të ndryshojnë nga prona në pronë dhe nga rajoni në rajon, në të cilin investoni.

Zvicra, Kosova, dallimet në përfitime

Në Kosovë, një banesë prej përafërsisht 60 m2 mund të kushtojë në Prishtinë rreth 60,000 € (që tani është e barabartë me rreth 60,000 CHF) me të ardhura nga qiraja rreth 250 € në muaj. Kjo është një e ardhur vjetore prej 5% mbi kapitalin e investuar. Në Zvicër për 60’000 CHF kapital për të investuar mund të blini një apartament për 300’000 CHF që jep mesatarisht 600 CHF/muaj (neto, pas zbritjes së interesit dhe kostove të mirëmbajtjes). Domethënë, të ardhura vjetore te 12% e kapitalit të investuar.

Prandaj, profitabiliteti është pothuajse tri herë më i lartë se në Kosovë.

Më shumë informata: https://financa.ch/