Jeta në Zvicër

Bernë dhe Winterthur, kapen tre oficerë të rremë policor

Të hënën pasdite, më 8 janar 2018, policia kantonale në Bernë arrestoi dy burra në Bernë, të cilët janë paraqitur si policë të rremë.

Sipas gjetjeve të deritanishme, një grua nga Berna u thirr nga një grua që fliste pa theks të gjermanishtes dhe pretendonte se ishte një police. Thirrësi i panjohur shpjegoi se emri dhe adresa e gruas ishte gjetur në shtëpinë e një krimineli të ndaluar.

Gruaja ishte nën presion nga thirrësi në këtë rast polici i rrejshëm, si dhe dy njerëz të tjerë dhe më në fund i bindur për të tërhequr dhjetëra mijëra franga. Gruaja më tej sugjeroi se paratë e tërhequra janë para të falsifikuara, të cilat do të merren për qëllime hetimi në vendbanimin e tyre nga një “polic”. Një nga këto u shfaq pak kohë më vonë, por gruaja u bë e dyshimtë dhe kërkoi një kartelë identiteti. E panjohura u largua nga vendi pa paratë. Më pas, gruaja kontaktoi policinë kantonale në Bernë përmes numrit të urgjencës 117.

Punonjësit e policisë kantonale Bernë ishin në gjendje të ndalonin “policen” dhe një burrë të dytë dhe t’i arrestonin menjëherë. Është një 42 dhe 39-vjeçar, të dy me pasaporta gjeorgjiane dhe me banim në Gjermani. Të dy këta burra janë arrestuar. Hetimet e mëtejshme janë në proces.

Në kantonin e Bernës, policia vazhdoi të merrte, madje edhe në ditët pas arrestimeve të njerëzve, mesazhe të ngjashme për “policë të rrejshëm”. Në faqen e internetit www.police.be.ch do të gjeni këshilla për mbrojtjen nga përpjekjet e tilla mashtrimi.

Edhe një rast i njëjtë kishte ndodhur edhe në Winterthur. Hetuesit e policisë së qytetit Winterthur kapën një tjetër polic të rremë të martën. Mashtruesit gjithmonë ndjekin të njëjtin model: ata pretendojnë të jenë policë në telefon, duke pretenduar se duhet të marrin para dhe sende të çmuara për sigurinë e tyre.