Lajme

Bernë: Qeveria mbështet të drejtat lokale të votimit për të huajt

Qeveria kantonale e Bernës është në favor të një të drejte fakultative për të votuar të huajt në nivel komunal. Ajo po i kërkon Parlamentit të pranojë propozimin, sipas një përgjigjeje ndaj një mocioni të botuar të hënën.

A do të lejohen të huajt të votojnë dhe të zgjedhin në kantonin e Bernës në të ardhmen? Po, thotë qeveria, e cila mbështet një propozim të grupit parlamentar nga Juso, i cili u nënshkrua gjithashtu nga anëtarët e të Gjelbërve, EVP, GLP dhe ata të Qendrës. Mocioni kërkon që komunat të jenë në gjendje të vendosin vetë në të ardhmen nëse duan t’u japin të huajve të drejta politike në nivel komunal, transmeton albinfo.ch.

Disa qytete dhe bashki janë të bindura se pjesëmarrja politike i lejon njerëzit të përfshihen plotësisht në jetën në një qytet, thuhet në mocion. Për shembull, në shkurt të vitit 2020, këshilli i qytetit të Bielit miratoi një postulat sipas të cilit qyteti i Bielit duhet t’i afrohet kantonit me kërkesën për një të drejtë komunale fakultative për të votuar për të huajt.

Jo të gjithë duan të bëhen qytetarë

Këshilli qeveritar e konsideron kërkesën të përshtatshme, sepse i kushton rëndësi të madhe parimit të autonomisë vendore. Sipas deklaratës, mundësia e natyralizimit është një mënyrë e provuar që të jep të drejtën e “fjalës” në politikë. Megjithatë, pranohet se natyralizimi nuk duket të jetë një alternativë reale në disa raste – për shembull, për njerëzit nga vendet ku shtetësia e dyfishtë është e ndaluar, shkruan Blick.

Në kantonin e Bernës ka pasur disa përpjekje në të kaluarën për të futur një të drejtë fakultative për të votuar për të huajt në nivel komunal. Këshilli qeveritar është marrë për herë të fundit me këtë kërkesë në vitin 2020, por e ka kundërshtuar në atë kohë.