Lajme

Bien investimet e huaja në Evropë, goditet Gjermania

Investimet e huaja direkte (FDI) në Europë ranë me 4% vitin e kaluar, ku Gjermaninë pati një rënie të mprehtë prej 12% në projekte, mes shqetësimeve për ngadalësimin e saj ekonomik dhe sigurinë e energjisë, zbuloi një sondazh nga grupi i shërbimeve profesionale Ernst & Young.

Ishte rënia e parë vjetore e numrit të projekteve europiane të FDI-ve të regjistruara, që nga pandemia COVID-19, pas fitimeve të vërejtura si në vitin 2021, ashtu edhe më 2022. Investimet e huaja në rajon tani janë 14% më të ulëta se në kulmin e tyre më 2017.

Kompanitë e anketuara përmendën çmimet e paqëndrueshme të energjisë, politikën e brendshme të trazuar dhe rrjedhën e qëndrueshme të rregulloreve të reja europiane, në fusha që variojnë nga inteligjenca artificiale, qëndrueshmëria dhe mbrojtja e të dhënave, midis shqetësimeve të tyre.

Partnerja Menaxhuese e zonës së EY EMEIA, Julie Teigland, tha se ritmi i dukshëm i rregullimit që po vinte në qarkullim po krijonte sfida të frikshme të pajtueshmërisë, veçanërisht për kompanitë më të vogla.

“12 muajt e fundit do të jenë ndoshta periudha më e madhe e rregullimit në historinë e BE-së”, tha Teigland.

“Ne nuk po themi se rregullimi është i keq, por t’u lejosh SME-ve (ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme) kohë për t’u përshtatur, do të jetë e rëndësishme”, shtoi ajo.

Udhëheqësit e Bashkimit Europian, ranë dakord në parim këtë muaj, për një grup të gjerë reformash, që synojnë rigjallërimin e ekonomisë së bllokut, por ekspozuan dallimet në lirimin e parave të nevojshme për ta bërë këtë.

Këto reforma, varionin nga thellimi i tregut të vetëm të BE-së, dhe nxitja e më shumë kërkimeve, deri te krijimi i një tregu të unifikuar të energjisë.

Në sondazhin e EY, Franca kryesoi listën e investimeve të huaja, edhe pse numri i projekteve të investimeve ra me 5% – megjithëse ende krijon 4% më shumë vende pune, krahasuar me një vit më parë.

Britania e kaloi Gjermaninë, duke zënë vendin e dytë, me rritje prej 6% në projektet e FDI-ve në vitin 2023. Kjo erdhi pas një rënie të krahasueshme një vit më parë, mes shqetësimeve për pengesat tregtare dhe mungesat e fuqisë punëtore, të lidhura pjesërisht me Brexit.

Lufta midis Rusisë dhe Ukrainës goditi fort FDI-të në vendet kufitare: Rumania pati një rënie prej 13%, Finlanda 32%, Letonia 31% dhe Lituania 40%. / Reuters