Lajme

Çfarë u bën Tiktok-u fëmijëve?

Për shumë fëmijë, Tiktok-u është një arsye pse ata kalojnë orë të tëra në celularët e tyre. Shumë prindër nuk janë të vetëdijshëm se çfarë po konsumojnë në të vërtetë fëmijët e tyre dhe çfarë rreziqesh paraqet Tiktok. Guido Berger, kreu i SRF Digital, shpjegon rreziqet e Tiktok-ut për fëmijët dhe se si prindërit mund të merren me ta.

Në çfarë moshe lejohen fëmijët të përdorin Tiktok?

Kjo pyetje tashmë tregon një problem thelbësor. Përdorimi aktiv me llogarinë tuaj lejohet zyrtarisht nga mosha 13 vjeç. Fakti është se shumë fëmijë më të vegjël tashmë po përdorin Tiktok. Kontrolli nuk duket se merret aq seriozisht në Tiktok, edhe nëse komunikohet në këtë mënyrë në udhëzime. Por ndalimi i aplikacionit për fëmijët nuk rekomandohet. Kjo thjesht tenton ta bëjë aplikacionin më interesant, transmeton albinfo.ch.

Cilat janë rreziqet e Tiktok-ut për fëmijët?

Qëllimi i platformave si Tiktok ose Instagram është që t’i mbajnë përdoruesit në platformë për aq kohë sa të jetë e mundur. “Përkushtimi” është fjala kyçe këtu. Sa më shumë angazhim, aq më mirë për Tiktok-un. Algoritmi siguron që përdoruesve t’u sugjerohen vazhdimisht video të reja që janë të ngjashme me ato që kanë parë më parë. Dhe kështu ju vazhdoni të shikoni këto video të shkurtra.

Është pak si të hash patatina. Truri ynë e do këtë ushqim krokant dhe të kripur dhe gjithmonë dëshiron më shumë. Shumicën e herëve ju ndaloni së ngrëni patate të skuqura vetëm kur keni ngrënë më shumë se sa duhet… Kështu funksionon edhe me videot në Tiktok ose Instagram Reels dhe fëmijët janë plotësisht në mëshirën e kësaj sjelljeje.

Cila përmbajtje e mediave sociale është problematike?

Reklamimi i fshehtë nga ndikuesit është një problem i madh. Fëmijët nuk mund të dallojnë më se çfarë është reklamë dhe çfarë nuk është teksa kjo vlen edhe për të rriturit. Kufiri ndërmjet informacionit dhe reklamës po bëhet gjithnjë e më i përhapur. Përveç kësaj, reklamimi pa e deklaruar qartë si reklamë është në të vërtetë i ndaluar. Por vetëm shumë pak njerëz i përmbahen asaj.

Si mund të merren prindërit me Tiktok?

Mund të tingëllojë banale, por afati kohor është thelbësor për përdorimin e Tiktok-ut sepse përmbajtja në platforma nuk mbaron kurrë. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që prindërit t’u tregojnë qartë fëmijëve të tyre se sa kohë mund të kalojnë në Tiktok në ditë. Pro Juventute në përgjithësi rekomandon 60 deri në 100 minuta kohë telefoni celular për fëmijët nga mosha nëntë deri në dhjetë vjeç. Nga mosha dhjetë vjeç, kujdestarët mund të negociojnë kuotat javore të kohës me fëmijët e tyre.

Dhe edhe nëse fëmijët nga mosha nëntë ose dhjetë vjeç ndikohen gjithnjë e më shumë nga mjedisi jashtë shtëpisë: ndihmon nëse prindërit tregojnë interes dhe njohin gjithashtu mediumin. Shkëmbimi është shumë i rëndësishëm. Ndoshta edhe prindërit mund të marrin pjesë dhe të shikojnë video me fëmijët e tyre. Nëse prindërit mund të flasin edhe nga përvoja, kjo ndihmon me besueshmërinë.

Si ndikon konsumimi i Tiktok-ut te fëmijët?

Shumica dërrmuese e fëmijëve nuk e kanë problem të merren me videot e Tiktok-ut dhe nuk ndikohen shumë negativisht nga përmbajtja e tyre. Shumë video që fëmijët shikojnë në Tiktok mund të mos jenë në shijen e prindërve apo të të rriturve në përgjithësi. Por kjo nuk do të thotë se ato kanë një ndikim të drejtpërdrejtë negativ. Është e rëndësishme që njerëzit më të afërt të fëmijëve – qofshin prindërit apo të rriturit e tjerë – të monitorojnë situatën dhe të qëndrojnë në kontakt me fëmijën.