Lajme

Cilat profesione janë më të paarritshme nga të huajt në Zvicër

Në shumë sektorë të ekonomisë së Zvicrës, punonjësit zviceranë mbizotërojnë mbi ata të huaj – dhe anasjelltas, përcjell albinfo.ch.

Në të kaluarën, ‘ndarja e punës’ në Zvicër ishte e qartë: shtetasit e huaj mbanin kryesisht punë manuale (dhe për rrjedhojë, me pagesë më të ulët), ndërsa zviceranët punonin në pozita menaxheriale/ekzekutive dhe pozita të tjera të mesme dhe të larta.

Shumë sektorë ende ndjekin këto role tradicionale, me disa vende pune të mbajtura pothuajse ekskluzivisht nga shtetas zviceranë, dhe të tjera nga shtetas të huaj.

Cilat punë mbahen më së shumti nga zviceranët?

Për ta zbuluar këtë, firma e konsulencës me bazë në Bazel, Demografik, anketoi profesione me më shumë se 10,000 punonjës.

Ky studim zbuloi se “rreth 60 për qind e muratorëve dhe instaluesve të dyshemeve në vend janë të lindur jashtë”, raportoi Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Shifra e krahasueshme midis punëtorëve të pakualifikuar të vendit në tërësi është edhe më e lartë – 84 për qind.

“Shtetasit zviceranë përbëjnë gjithashtu vetëm një të tretën e asistentëve të kuzhinës dhe punonjësve të pastrimit” – punë që zakonisht mbahen nga emigrantë pa arsim të lartë apo trajnim profesional.

Nga ana tjetër, qytetarët zviceranë mbajnë një sërë punësh që janë pothuajse të paarritshme për shtetasit e huaj të pakualifikuar, duke përfshirë oficerë policie, mësues, avokatë, personel të lartë administrativ dhe punonjës social.

Vetëm një përqindje e vogël e emigrantëve punojnë në këto profesione.

Megjithatë, ata dominojnë fusha të tilla si stafi i shërbimit, shoferët, punëtorët e pakualifikuar industrialë dhe ndërtimi – punë ku mund të gjenden shumë pak zviceranë.

“Përqindja e punëtorëve të huaj është më e larta në punët që përgjithësisht konsiderohen jo tërheqëse – qoftë për shkak të pagës së ulët, nivelit të lartë të kërkesave fizike apo orarit të parregullt të punës”, tha ekonomistja e Demografik, Lisa Triolo.

“Megjithatë, këto profesione janë të rëndësishme për funksionimin e ekonomisë, sepse janë të vështira për t’u automatizuar.

Triolo zbuloi gjithashtu se të huajt kryesisht punojnë në zona ku rekrutimi i punonjësve ka qenë i vështirë.

“Sa më e gjatë të jetë periudha e vendeve të lira të punës në një grup profesionesh, aq më i lartë është përqindja e të huajve,” vuri në dukje ajo. “Për shembull, ndërtimi është sektori në të cilin kompanitë kërkojnë më shumë kohë për të plotësuar një pozicion të hapur.”

Kjo është, nëse fokusoheni kryesisht te punëtorët e huaj të pakualifikuar, të cilët në thelb marrin punë që zviceranët nuk i duan.

Megjithatë, situata është e ndryshme, nëse përfshini profesionistë të aftë në përzierje.

Shumë prej tyre mbajnë të njëjtat pozicione dhe fitojnë paga të barabarta apo edhe më të larta se homologët e tyre zviceranë.