Lajme

Çka ndryshon gjatë shtatorit në Zvicër

Nga legjislacioni i ri për mbrojtjen e të dhënave, te festivalet e lopëve, kjo është ajo që do të ndodhë në Zvicër këtë shtator

1 shtator: Do të lirohet norma e referencës për qiratë

Zyra Federale e Strehimit (BWO) publikon të ashtuquajturën ‘norma referuese e interesit të hipotekës’ e cila përcakton edhe qiratë, katër herë në vit.

Këtë do ta bëjë sërish më 1 shtator.

Ndryshe nga publikimi i fundit në fillim të qershorit, kur BWO ngriti normat nga 1.25 në 1.50 për qind dhe një rritje tjetër – këtë herë në 1.75 për qind – nga Banka Kombëtare Zvicerane (SNB), gjithashtu hyri në fuqi, nuk priten rritje të mëtejshme në shtator, transmeton albinfo.ch.

1 shtator: Ligji i ri për mbrojtjen e të dhënave

Akti i rishikuar plotësisht për Mbrojtjen e të Dhënave do të hyjë në fuqi më 1 shtator.

Qëllimi i tij është të sigurojë mbrojtje më të mirë të të dhënave personale.

Ky legjislacion, i cili ka filluar të hartohet që nga viti 2020, është përshtatur me përparimet teknologjike dhe të drejtat e individëve në lidhje me informacionin e tyre personal, si dhe transparencën se si mblidhet dhe shpërndahet, transmeton albinfo.ch.

11 shtator: Knabenschiessen

Në këtë ditë, kodrat rreth Cyrihut do të jenë të gjalla me tingujt… e armëve.

Ky është festivali më i madh publik i Cyrihut, Knabenschiessen, që do të thotë ‘të qëllojnë djemtë’ në anglisht, (edhe pse këto ditë përfshin edhe shumë vajza).

Është gjithashtu gara më e madhe në botë e pushkëve për të rinj (në fund të fundit, fëmijët me pushkë nuk janë tamam një pamje e zakonshme në çdo vend) ku të rinjtë nga mosha 12 deri në 16 vjeç demonstrojnë aftësitë e tyre të qitjes – një aktivitet i shëndetshëm sipas standardeve zvicerane.

Kjo traditë, e cila daton në shekullin e 17-të, është organizuar nga Shoqata e pushkëve të qytetit të Cyrihut.

17 shtator: Dita e Falënderimeve zvicerane

Ndryshe nga Amerika e Veriut, ku Dita e Falënderimeve festohet në vjeshtë (tetor në Kanada dhe nëntor në Shtetet e Bashkuara), versioni zviceran – pa gjelin e detit – shënohet të dielën e tretë të shtatorit.

E njohur si Eidgenössischer Dank-, Buss- und Bettag në gjermanisht, Jeûne fédéral në frëngjisht, Digiuno federale në italisht dhe Rogaziun federala në romansh, Dita Federale e Falënderimeve, Pendimit dhe Lutjes festohet në të gjithë Zvicrën, me përjashtim të Gjeneva, e cila ka festën e saj të krahasueshme, le Jeûne genevois, festoi këtë vit më 7 shtator.

19 shtator: Studentët kthehen në universitetet zvicerane

Kjo ditë shënon fillimin e vitit të ri akademik (dhe semestrit të vjeshtës) në universitetet e përgjithshme të Zvicrës, Universitetet e Shkencave të Aplikuara dhe Arteve, si dhe Universitetet e Edukimit të Mësimdhënësve.

23 shtator: Fillon vjeshta

E ashtuquajtura Ekuinoksi i vjeshtës shënon fillimin e vjeshtës në hemisferën veriore.

Në Zvicër, ajo do të nisë zyrtarisht në orën 8:49 të mëngjesit të kësaj dite.

Është shumë herët për të ditur paraprakisht se si do të jetë moti pasi të fillojë zyrtarisht vjeshta, por pas një vere me disa periudha jashtëzakonisht të nxehta, shumica e njerëzve me siguri presin me padurim ditë me diell, por më të freskëta.