Tematike

Forcimi i frangut kundrejt euros, shkaqet dhe pasojat

Gzim Hasani: "Frangu perceptohet si një monedhë e sigurt. Për këtë arsye është veçanërisht e kërkuar në kohë krize dhe përmendet, si një "strehë e sigurt"

Ditëve dhe javëve të fundit është vënë re një ngritje e hovshme e frangut zviceran kundrejt euros. Për herë të parë është shënuar barazimi i frangut me euron. Cilat janë shkaqet e kësaj rritjeje, si reflektohet ajo në ekonominë dhe sidomos eksportet zvicerane dhe a pritet të vazhdojë më tutje?

Lidhur me këto dhe pyetje të tjera albinfo.ch ka biseduar me Gzim Hasanin, afarist i suksesshëm, CEO i  Swiss Management Zürich AG, SMZH, njëherësh ekspert i financave.

albinfo.ch: Cila është arsyeja që frangu zviceran është kaq i fortë për momentin? 

Gzim Hasanin: Frangu i fortë pasqyron nivelin e lartë të konkurrueshmërisë së ekonomisë zvicerane dhe stabilitetin makroekonomik dhe politik të vendit. Frangu perceptohet si një monedhë e sigurt dhe për këtë arsye është veçanërisht e kërkuar në kohë krize dhe përmendet, ndër të tjera, si një “strehë e sigurt”.

albinfo.ch: A mund të vazhdojë të rritet vlera e frangut zviceran?

Gzim Hasani: Për shkak të situatës aktuale, kjo është lehtësisht e mundur. Kjo gjë do të varet shumë nga mënyra se si do të zhvillohet situata në Ukrainë dhe nga ajo nëse do të vazhdojë pasiguria. Nga ana tjetër, barazia e frangut zviceran ndaj euros (1:1) është gjithashtu një kufi i rëndësishëm psikologjik dhe një vlerësim i mëtejshëm i frangut zviceran kundrejt euros dhe mund të rëndojë industrinë e eksporteve zvicerane.

albinfo.ch: Çfarë duhet bërë për të parandaluar rritjen e mëtejshme të frangut?

Gzim Hasani: Sigurisht, një përfundim i luftës do të zvogëlonte pasiguritë dhe rreziqet dhe me këtë do të ndalohej edhe rritja e vlerës së frangut zviceran. Një mjet tjetër konsiston në ndërhyrjet e Bankës Kombëtare të Zvicrës (SNB) në tregun valutor për të ndalur ngritjen e frangut zviceran dhe në këtë mënyrë, ndër të tjera, për të mbrojtur sektorin e eksportit të Zvicrës.

albinfo.ch: Çfarë pritshmërish kanë ekonomistët në lidhje me ndryshimet në monedhat kryesore botërore si rezultat i agresionit rus të Ukrainës.

Gzim Hasani: Me agresionin rus mbi Ukrainën, monedhat në Evropë do të vuajnë kryesisht më shumë se, për shembull, dollari amerikan, pasi Evropa është ekonomikisht më e prekur se SHBA-ja. Prandaj, dollari amerikan, jeni japonez dhe frangu zviceran kërkohen si monedha të sigurta.