Lajme

Gjithnjë e më shumë shtëpi bosh në Zvicër, pse po ndodh kjo

Numri i shtëpive bosh në Zvicër vazhdon të rritet, por me një ritëm më të ngadaltë se më parë

Më 1 qershor gjithsej 75,323 shtëpi ishin të zbrazëta në Zvicër, njoftoi Zyra Federale e Statistikave. Kjo përfaqësonte 1.66% të stokut të përgjithshëm të banesave. Rreth 3,029 shtëpi të tjera ishin bosh sesa 12 muaj më parë, një rritje prej 4.2%, përcjell albinfo.ch.Ndërsa tendenca rritëse dhjetëvjeçare vazhdon kështu, vrulli në tregun e banesave është ngadalësuar, shkruan Swissinfo.ch.Më 1 qershor 2018, rritja nga viti në vit i banesave boshe ishte 13% dhe 1.62% e stokut të përgjithshëm të banesave ishte e pabanuar.

Rritja ekonomike jo vetëm që kishte çuar në një përmbysje të trendit të imigracionit, por gjithashtu kishte rritur me vendosmëri kërkesën e brendshme për strehim, sipas një studimi të Kredisë Suisse në fund të gushtit, përcjell tutje albinfo.ch.

Që nga 1 qershori 2019, numri i shtëpive të zbrazëta në treg u rrit në pesë rajone të mëdha në krahasim me një vit më parë. Rritja më e madhe në shkallët e vendeve të lira ishte në Ticino dhe Kantonet Bernë, Fribourg, Jura, Neuchâtel dhe Solothurn.Numri i shtëpive të lira një-familje vazhdoi të rritet. Që nga 1 qershori, ishin gati 7.600 shtëpi me një familje me qira ose për shitje, me 5.6% më shumë se një vit më parë.