Integrimi

Hapet ordinanca e parë e angiologjisë në Winterthur nga një mjek shqiptar

Qyteti me mbi 115 mijë banorë, i gjashti më i madh i Zvicrës, Winterthuri, bëhet për herë të parë me ordinancë angiologjike, të cilën e ka hapur angiologu, Naim Mehmeti

Ordinanca “Gefässmedizin Winterthur» ndodhet në qendrën tregtare Triamal në Winterthur. Me mbi 160 metra katrorë dhe katër dhoma kontrolli, ordinanca është e para e këtij lloji në qytetin e Winterthurit.

Dr.med. Naim Mehmeti ka punuar për një kohë të gjatë në spitalin e Winterthurit si angiolog. Mehmeti, Fakultetin e Mjekësisë e ka mbaruar në vitin 2004 në Universitetin e Vjenës në Austri. Specializimin e mjekësisë interne e ka përfunduar në vitin 2011 në spitalin Universitar të Cyrihut., kurse specializimin e Angiologjisë, në vitin 2014, në spitalin Universitar të Cyrihut. Nga viti 2014 deri në shkurt 2017 ka punuar si kryemjek (Oberarzt) në angiologji, në Spitalin Kantonal, në Winterthur. Nga shkurti 2017 e deri në fund të shkurtit të këtij viti punoi si kryemjek udhëheqës (Leitender Arzt) në repartin e Angiologjisë të spitalit Kantonal të Winterthurit.

Ne kemi takuar mjekun Naim Mehmeti në ordinancë, në katin e tretë të qendrës tregtare, në dhomën ku mjeku shqiptar përcakton daignozën e një pacienti. Ordinanca është tërësisht e re, e ndriçuar dhe e pajisur me aparaturën më moderne të kohës. Angiologu ka investuar një shumë të lartë për pajisjet dhe rregullimin e ordinancës, në mënyrë që shërbimet të jenë të shpejta, të sakta dhe të sigurta.

Pyetjes sonë si duket një ditë punë në ordinancë me një pacient që vjen për një kontrollim rutinor, mjeku thotë: “Pacientëve të cilët vijnë për një `checkup`, u bëjmë matjen e qarkullimit të gjakut, matjen e tensionit. Pastaj kontrollohen enët e gjakut përmes ultrazërit për të parë a kanë kalcifikime, ngushtime, apo janë te zgjeruara. Qëllimi i checkup-it është parandalimi i sëmundjeve kardiovaskulare, siç është infarkti në zemër apo sulmi në tru. Mirëpo nëse konstatohet se enët e gjakut kanë ndryshime, merren masat për terapi adekuate. Meshkujt mbi moshën 65 vjeçare duhet ta kontrollojnë aortën, enën e gjakut kryesor në trup, sepse janë deri në nëntë herë më të rrezikuar se femrat për të pasur një aneurizem (zgjerim të aortes).  Aneurizma e aortës mund te qojë tek çarja e aortes dhe si pasojë mund të vij vdekja nga gjakderdhja e brendshme”, tërheq vërejtjen angiologu me prejardhje nga Gjakova, shkruan albinfo.ch. 

Kujdes nga diabeti dhe yndyra në gjak

 

Kushdo që ka problem me tensionin e lartë të gjakut, yndyrën në gjak, sëmundjen e sheqerit, duhet t`i kontrollojë enët e gjakut dhe adresa e duhur është te angiologu, Naim Mehmeti, prej nga  më pas mjeku përcjell gjendjen shëndetësore të pacientët dhe merr masat adekuate për terapinë. Pacientët me diabet rekomandohet të kontrollohen për çdo vit nga specialist të enëve të gjakut.

“Nëse dëshironi ta dini statusin tuaj të eneve gjakut me një metodë joinvazive, pa rrezatime, atëherë këtu mund të merrni të gjitha këto shërbime shprehet në intervistën për albinfo.ch. Dr. med. Naim Mehmeti.

Në ordinancë bëhet diagnostifikimi dhe trajtimi joinvaziv. Pacienti merr terapi medikamentoze. Kurse intervenimet kryhen në spital. “Pacientët dërgohen me diagnozë dhe terapi të qartë në spital vetëm për intervenim dhe më pas kthehen prapë në ordinancë me trajtim të mëtutjeshëm”, shpjegon babai i dy fëmijëve, angiologu Naim Mehmeti.

Aty po ashtu bëhet edhe trajtimi i variceve (venave varikoze) përmes Skleroterapisë ose me Kateter. Përveç enëve të gjakut në zemër dhe atyre që janë brenda në tru, të gjitha enët e tjera të gjakut në trup i trajton angiologu.

“Ne kemi tri lëmi ku jemi me të specializuar; nën një angiologu ka rol vendimtar në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare. Parandalimi infarktit në zemër dhe sulmit në tru, veshkë dhe në zorrë. Plus infarkti në këmbë apo duar, i cili munde te shkaktoj probleme te mëdha shëndetësore shprehet Naim Mehmeti.

“Nëse dëshironi të keni zemër dhe organe të tjera të shëndosha, duhet së pari të keni enë të shëndosha të qarkullimi të gjakut”, këshillon mjeku. “Ne nuk merremi vetëm me parandalimin. Ne trajtojmë po ashtu edhe infarktin në këmbë, analog sikur infarkti në zemër i cili shpesh është vdekjeprurës, shpjegon Mehmeti për Albinfo.ch.

Tromboza mund të përfundojë me fatalitet

I pyetur mbi sëmundjet me të shpeshta te venave që mund të përfundojnë me fatalitet, angiologu veçon Trombozën e venave te thella si dhe embolinë pulmonare!

.

Tromboza ndodh kur një venë bllokohet nga një mpiksje. Shkaktarët e mundshëm të trombozës janë: mungesa e lëvizjes, p.sh. pas operacioneve, udhëtime të gjata me avion, autobus ose veturë, kancerit e të tjera. Tromboza e venave të thella është një nga format më të zakonshme të trombozës. Kjo shkakton ënjtje dhe dhimbje në këmbën e prekur. Një trombozë në krah është më pak e zakonshme, por zakonisht është shumë e dhimbshme. Krahu fryhet dhe venat janë më të theksuara në sipërfaqen e lëkurës. Pasoj e Trombozës se venave të thella e posaçërisht e atyre në këmbë është embolia pulmonare, e cila shkakton shkëputjen e mpiksjes nga venat e këmbës në enët pulmonare, duke rezultuar me vështirësi në frymëmarrje dhe probleme të qarkullimit të gjakut potencialisht kërcënuese për jetën.

.

Sulmin në tru, angiologu e cilëson si një ndërprerje të papritur të rrjedhjes së gjakut në tru. “Një shkaktar shumë i shpeshtë i sulmit ne në tru është një bllokim në enët e gjakut në qafë (karotiden), duke rezultuar në çrregullime të qarkullimit afatshkurtër ose të përhershëm në indet e prekura të trurit. Në praktikën tonë, kalcifikimet e arterieve karotide mund të diagnostikohen herët me anë të një ekzaminimi me ultratinguj. Në rast të pengesave përkatëse, fillon terapia me ilaçe, e cila synon të parandalojë një sulm në tru».

 Të gjitha këto e probleme të tjera, ju mund ti parandaloni apo ti mbani nën kontroll duke vizituar me kohë dhe me rregull mjekun angiolog, Naim Mehmeti. Me të cilin mund të komunikoni shqip apo gjermanisht në Praxis für Gefässmedizin in Winterthur.

Autor i fotografive: Armend Berisha


 Biografi e shkurtë:

  • Emri e mbiemriNaim Mehmeti 
  • Prejardhja:Gjakove/Kosove
  • Vendi ku vepron:Winterthur/Zvicër
  • Profesioni:Angiolog

 Profili i kompanisë

  • Adresa: Scheideggstrasse 27b 8404 Winterthur
  • Tel: 052 521 35 10
  • E-mail: [email protected]