Lajme

Historia e imamit shqiptar në St. Gallen

Si 13-vjeçar ai e dinte përmendsh Kuranin, Mehas Alija, imam i xhamisë El-Hidaje në St. Gallen Winkeln e ushtron këtë punë për njëmbëdhjetë vjet.

Kuranin e dinte përmendsh kur ishte 13 vjeç, thotë Alija. Lindur në vitin 1983 në Tetovë, Shkup, Maqedonia e Veriut, shkollën e mesme teologjike në Shkup, më pas studioi studimet islame në Universitetin e Prishtinës. “Një hoxhë duhet të kishte studiuar teologji”, thotë Alija.

Pas studimeve ai me prindërit dhe dy motrat shpërngulet në Zvicër, ku prindërit gjejnë punë. Dhe ai gjithashtu. Fillimisht në kompaninë e sharrës elektrike me zinxhir Stihl në Wil SG, më pas në St. Gallen pozita në xhami u bë vakante. Kjo ishte njëmbëdhjetë vjet më parë, shkruan  mediumi zviceran 20 minuten.

“Ndjehem më shumë si zviceran sesa maqedonas verior”, thotë Alija. Zemra i rreh këtu, mendon gjermanisht. Ndërveprimi i minoriteteve në Zvicër është unik. Për këtë po e shkruan temën e magjistraturës: “Dialogu ndërfetar në Zvicër”.

Pas një viti, pozicioni i imamit në St. Gallen Ëinkeln u bë vakant, për ta shtyrë atë ta marrë, shkruan 20minuten.

Detyrat e imamit janë predikimet dhe lutjet, këshillimi i njerëzve, kujdesi e mësimi i Kuranit.

Mehas Alija ka studiuar teologji në Prishtinë, më parë ka kryer shkollën e mesme në Shkup. Ai e sheh veten si një përfaqësues modern i Islamit.

Mehas Alija është me origjinë nga Maqedonia e Veriut. Ai ka qenë imam në St. Gallen për njëmbëdhjetë vjet, përcjell albinfo.ch.

Xhamia e St. Gallen “El-Hidaje” ndodhet në një rrugë midis stacionit të trenit Winkeln dhe arenës tregtare.

Mehas Alija ka përfunduar trajnimin për imam në Zvicër.

Jo vetëm në komunitetin e tij, por edhe çdo të premte në Spitalin Kantonal të St. Gallen, ai na tregon axhendën e tij, si për ta vërtetuar. Është e mbushur deri në buzë, edhe ditët e fundjavës. Përgatitja e lutjeve dhe hytbeve, mësimi i Kuranit, mësimi i Kuranit në shkollë, kujdesi baritor, presidiumi i organizatës ombrellë të komuniteteve islame-shqiptare në Zvicër (DAIGS), shkruan 20minuten.

Tre fëmijët e tij janë nga mosha gjashtë deri në 15 vjeç dhe djali i madh aktualisht po ndjek një shkollë publike katolike, thotë ai.

Mehas Alija po ashtu është duke përfunduar studimet master në Universitetin e Prishtinës. Dhe ai këshillon njerëzit që i drejtohen për problemet personale. Gjithmonë me një vështrim në Kuran.

Mehas Alija është integruar mirë, këtë mund ta ndjeni. I pëlqejnë lagjet e tij, fqinjët, thotë se ndjen edhe dashamirësinë e autoriteteve.

Imami përgjigjet edhe në pyetjet që kanë të bëjnë me shamitë dhe mësimet e notit. Vajza e tij lejohet të marrë mësime noti, thotë ai, sepse në moshën gjashtë vjeçare ajo nuk ka ende asnjë “përgjegjësi fetare”.

Vetëm kur dikush arrin pubertetin është “mëkat” të mos zbatosh rregullat e Kuranit, gratë mbajnë shami dhe notojnë vetëm me një kostum banje të veçantë si burkini, dhe alkooli është i ndaluar. “Nuk kam pirë ende asnjë pikë alkool”, thotë Mehas Alija. “Kurrë. Unë preferoj të pi ujë dhe Rivella”, thotë ai për 20minuten.

“Është vendim i lirë i çdo gruaje. Askush nuk duhet ta urdhërojë gruan ta bëjë këtë. Në familjen e tij ka edhe disa gra që nuk mbajnë shami. Ata janë ende të mirëpritur në festat familjare, thotë ai. Ne jemi mësuar me të”, thotë Alija, përcjell albinfo.ch.

/20min.ch/