Lajme

Kantonet e Zvicrës me më së shumti divorce

Në vitin 2022, gjithsej 40,938 çifte lidhën martesë në Zvicër, ndërsa 16,201 çifte u ndanë ligjërisht në të njëjtën periudhë – kjo korrespondon me të ashtuquajturën shkallë të thjeshtë divorci prej 39.6 për qind.

Kjo llogaritet duke pjesëtuar numrin e divorceve me numrin e dasmave. Shifrat vendosin Zvicrën përpara Austrisë me 35 ose në të njëjtin nivel me Gjermaninë, por pas Italisë (49 përqind) dhe Francës (55).

Në Portugali, shkalla e divorcit është deri në 70 për qind, siç raporton Watson, duke cituar të dhëna nga platforma Fraudtest.ch.

Dhjetë vjet më parë, rreth çdo e dyta martesë u shpërbë para kohe. Megjithatë, ka dallime të mëdha midis kantoneve individuale, transmeton albinfo.ch.

Udhëheqësi i vetëm në shkurorëzime është kantoni i Neuchâtel, ku dy të tretat e të gjitha martesave “shkojnë në fund”. Normat janë gjithashtu të larta në Jura (56 përqind), Ticino me 51 përqind dhe Vaud dhe Gjenevë me 48 përqind secila.

Sipas të dhënave, çiftet janë më besnikë ndaj njëri-tjetrit në Uri, ku përqindja e divorcit është vetëm 27 për qind. Shkalla e divorcit është gjithashtu nën mesataren zvicerane në Appenzell Innerrhoden (31 përqind), Zug (33 përqind), Cyrih (34 përqind) dhe Lucern (35 përqind).

Martesat e pakënaqura në Zvicrën frëngjisht-folëse

Nëse shikoni vetëm 20 qytete të zgjedhura, në të cilat në vitin 2022 kanë ndodhur gjithsej 10,023 dasma dhe 3,513 divorce, La Chaux-de-Fonds është më së shpeshti “prekur” nga divorcet: shkalla e divorcit atje. është 61 për qind. Pas tyre vijnë Vernier GE (57 përqind), Neuchâtel (54 përqind), Lugano (50 përqind) dhe Biel me 46 përqind. Në anën tjetër të peshores është Cyrihu, ku sipas llogaritjeve vetëm 26 për qind e martesave përfundojnë me divorc. Çiftet mesatare në Lucern (28 përqind), Bernë (30 përqind) dhe Uster dhe Thun (të dyja gjithashtu 30 përqind) kanë gjithashtu më pak gjasa të ndahen.

Kohëzgjatja e një martese gjithashtu ndryshon në mënyrë të konsiderueshme midis kantoneve, siç tregojnë të dhënat federale. Çiftet më besnike gjenden në Nidwalden, të cilët mund të qëndrojnë 20 vjet së bashku. Pas tyre janë Appenzell Innerrhoden (18.4 vjeç) si dhe Freiburg, Obwalden, Ticino dhe Valais, secili me rreth 17 vjet. Çiftet në Basel-Stadt (14 vjeç), Solothurn (14.3), Cyrih (14.9), Thurgau (15) dhe Appenzell Ausserrhoden me 15.3 vjet janë të martuar për shumë më pak kohë.